Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеГанна Крушельницька - дива української сцени

Ганна Крушельницька – дива української сцени

Этот материал также доступен на русском языке
Народилася 18 серпня, 134 роки тому, рідна сестра Соломії Крушельницької.

18 серпня 1887 року в селі Біла Тернопільської області в родині греко-католицького священика з роду Крушельницьких отця Амвросія народилася дочка Ганна, майбутня українська оперна і концертна співачка (сопрано).

Ганна Крушельницька виховувалася в інтелігентній родині, де з покоління в покоління передавалися українські традиції та любов до знань. З раннього віку дівчинка чудово співала. Після навчання в сільській гімназії 1904 року Ганна Крушельницька вступила до Вищого музичного інституту міста Львова. Обдаровану студентку 1907 року педагогічний колектив направив на навчання до консерваторії Мілана. У період з 1907 по 1914 роки українська співачка виконувала провідні партії на сценах оперних театрів Венеції, Рима, Мілана, Варшави.

У 1914 році повернулася до Галичини. Виступала як концертна співачка. Більшість виступів проходили у Львові. Вона виконувала оперні партії в постановках “Наталка-Полтавка”, “Запорожець за Дунаєм”, “Валькірія”, “Кармен”, “Богема”.

Перша світова війна та переїзди підірвали здоров’я співачки. Повернувшись до рідних країв, вона пережила нервовий зрив.

8 травня 1922 року Ганна Крушельницька дала концерт разом зі співачкою Одаркою Бандревською і композитором Василем Барвінським, кошти від якого були перераховані українським інвалідам, ветеранам Першої світової війни.

У 1928 році за станом здоров’я Ганна Крушельницька полишила сцену. Останнім її виступом став концерт у Гребенові. З періоду становлення радянської влади вела самітницький спосіб життя. Вона не могла змиритися з репресіями проти членів своєї сім’ї. 13 травня 1965 року Ганна Амвросіївна Крушельницька померла у своїй львівській квартирі. Похована на Личаківському цвинтарі міста Львова.

Джерело: http://www.calendarium.com.ua

Раніше опубліковано: 5 фактів про Володимира Винниченка

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні