Новини

Чим фарбують шоколад і кому не можна їсти жоден з видів цих ласощів

Сьогодні, 13 вересня – Міжнародний день шоколаду. До речі, у цих ласощів є й інші дні його шанування – 7 та 11 липня.

Раніше ми розповідали, чи можна їсти шоколад, на якому з’явився білий наліт.

З історії свята Дня шоколаду

Дата святкування Міжнародного дня шоколаду – невипадкова. Цього дня 1857 року народився Мілтон Херші – засновник першої американської шоколадної компанії Hershey’s. У 1901 році він заснував у Пенсільванії фабрику з виробництва шоколаду. До цього делікатесні ласощі привозили з Європи. Бізнес став прибутковим.

Читайте також: Який шоколад корисніший: темний, молочний або білий і з чого його насправді виготовляють

Цікаво, що у 1912 році сім’я Херші збиралася подорожувати британським лайнером “Титанік”. Але через хворобу дружини подорож скасували в останній момент.

З чого роблять рожевий шоколад

Поряд із широко відомими чорним, білим і молочним шоколадом існує незвичайний рожевий. Це вишуканий сорт із бобів Рубі. Вони мають приємний світло-малиновий колір, фруктовий аромат та смак із ягідною кислинкою. Ці свої якості передають і шоколаду, який із них виробляють. Рожевий колір досягається без жодних барвників. Вважається найбільш рідкісним і дорогим видом шоколаду.

Скільки шоколаду можна їсти без шкоди здоров’ю

Дієтологи радять насамперед обирати якісний шоколад. Але навіть з таким продуктом не варто забувати про калорійність. Стограмова плитка гіркого шоколаду містить 530 ккал і 8 г вуглеводів. Молочний шоколад не набагато калорійніший – містить 560 ккал. Але вміст вуглеводів значно перевищує показники гіркого – 51 г.

Нутриціологи радять вживати 20-50 г шоколаду на день, аби не спровокувати проблем із зайвою вагою та рівнем цукру у крові. Більше можна з’їсти тільки за умов інтенсивних фізичних навантажень.

Також не варто забувати, що шоколад – це десерт. Його краще споживати у першій половині дня.

Кому варто їсти шоколад

Людям, які працюють з особливим емоційним навантаженням, артистам, лікарям, вчителям, менеджерам та представникам інших професій, шоколад допоможе впоратися з перепадами настрою.

Шоколад слід також включати до раціону жінок з вираженим передменструальним синдромом. Адже какао-боби допоможуть при гормональних перепадах.

Кому не можна їсти шоколад

Людям, які страждають на мігрень, мають підвищений тиск, а також схильні до ожиріння та діабету другого типу, лікарі не рекомендують вживати шоколад. Цей десерт може спровокувати звуження судин, а відтак підвищення артеріального тиску. Його висока калорійність і значний вміст цукру робить цей продукт небажаним для людей із діабетом і тим, хто намагається схуднути.

Новое на сайте

  • Новини

Блекаут без паніки: 5 способів залишатися на зв’язку, коли світло зникло

Як пережити темряву. Українцям пояснили, що зробити, щоб залишатися мобільним під час довготривалого відключення світла.

14/10/2025 16:05
  • Новини

Як правильно висаджувати дерева і кущі восени: головні правила для успішного укорінення

Осіння посадка — важливий етап у догляді за садом. Щоб молоді дерева й кущі добре…

14/10/2025 15:45
  • Новини

Без борошна, цукру, молока та яєць: готуємо дуже смачне печиво за 15 хвилин

Без борошна, без яєць і без цукру — але неймовірно смачно! Рецепт печива, який підкорить…

14/10/2025 15:25
  • Новини

Обов’язкова ідентифікація пенсіонерів: Пенсійний фонд попередив про зміни

Пенсійний фонд України оновив правила ідентифікації пенсіонерів. Що треба знати пенсіонерам.

14/10/2025 14:44
  • Новини

Нові пенсійні правила в Україні: як “набрати” тридцять років стажу за десять

Три роки за один. Хто в Україні може отримати потрійний стаж і раніше вийти на…

14/10/2025 14:15
  • Новини

“Зимові” штрафи від 34 тисяч гривень: кого змусять платити

Деяким українцям загрожують величезні штрафи в зимовий період. За що саме вони передбачені.

14/10/2025 13:50