Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яХочете уникнути хвороби Альцгеймера – харчуйтеся правильно і стежте за порожниною рота

Хочете уникнути хвороби Альцгеймера – харчуйтеся правильно і стежте за порожниною рота

Этот материал также доступен на русском языке
Експерти стверджують, що тільки один зі 100 випадків хвороби Альцгеймера спричинений генами. А близько 80% випадків захворювання можна запобігти.

Як захиститися від недоумства за допомогою дієти

На думку експертів у галузі охорони здоров’я зі США, Великої Британії, Китаю та Японії, ми можемо знизити ризик захворювання, внісши прості зміни в дієту і спосіб життя. Про це пише видання Dailymail. 

Знизити споживання цукру і вуглеводів

Доктор Роберт Люстіг, експерт у галузі харчування з Каліфорнійського університету рекомендує стежити за рівнем цукру. На його думку, глюкоза, прихована в багатьох оброблених харчових продуктах, є основною причиною хвороби Альцгеймера. 

Раніше ми писали, як значно знизити рівень стресу за 30 хвилин на тиждень.

“Якщо ви хочете запобігти хворобі Альцгеймера, відсуньте цукор убік”, – каже він.

Експерт зазначає, що нервові клітини головного мозку можуть стати стійкими до дії інсуліну, гормону, що відповідає за регулювання рівня цукру в крові, у пацієнтів із хворобою Альцгеймера, аналогічно тим, хто страждає на діабет.

Психіатр Джорджія Еде рекомендує скоротити споживання вуглеводів. Хворобу Альцгеймера іноді називають “діабетом 3-го типу”, тому що у 80% випадків спостерігається резистентність до інсуліну, що ускладнює використання мозком вуглеводів для отримання енергії. 

“Кето-дієта підвищує резистентність до інсуліну і генерує кетони з жиру, щоб зарядити мозок енергією”, – вважає доктор. 

Така дієта передбачає виключення майже всіх вуглеводів і додавання великої кількості жирів і білків у кожен прийом їжі. Дієта спрямована на те, щоб змусити організм спалювати жир для отримання енергії замість глюкози – процес, відомий як кетоз.

Збільшити споживання вітамінів

Хвороба Альцгеймера – прогресуюче дегенеративне захворювання головного мозку, яке призводить до накопичення аномальних білків, що спричиняють загибель нервових клітин. Це порушує роботу передавачів, що передають повідомлення, і з часом призводить до скорочення мозку, що призводить до класичних симптомів хвороби Альцгеймера, таких як:

  • втрата пам’яті, 
  • сплутаність свідомості,
  • труднощі зі спілкуванням.

Але експерти стверджують, що вживання деяких вітамінів може уповільнити скорочення мозку. 

“Можна запобігти до 80%випадків деменції, якщо споживати вітаміни групи B і омега-3, які знижують рівень гомоцистеїну і містяться в жирній рибі”, – вважає професор Цзінь-Тай Ю, директор інституту неврології Фуданьського університету в Шанхаї. 

Професор Девід Сміт з Оксфордського університету згоден з тим, що профілактика є ключем до боротьби з хворобою Альцгеймера.

“За відсутності клінічно ефективних ліків і мінімальної ролі генів наша увага має бути зосереджена на внесенні змін до дієти та способу життя, які знижують ризик розвитку деменції”, – каже він. 

За його словами, дослідження показують, що у пацієнтів, які отримували добавки вітаміну B з достатнім споживанням омега-3 кислот, скорочення мозку спостерігалося на 73% менше.  

Для цього потрібно регулярно приймати добавки B12, їсти “правильну” рибу з високим вмістом омега-3:

  • лосось, 
  • скумбрію, 
  • анчоуси,
  • тунець, 
  • сардини, 
  • оселедець.

Психіатр доктор Кріс Палмер з Гарварду радить людям також скоротити вживання алкоголю, щоб знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера. За його словами, зловживання алкоголем є найсильнішим фактором ризику розвитку ранньої деменції, що піддається зміні. 

Як ще захиститися від хвороби Альцгеймера

Але справа не лише в дієті. Експерти також радять дотримуватися загальних правил гігієни, залишатися активними та достатньо відпочивати, щоб запобігти хворобі, яка руйнує пам’ять. 

Стежити за здоров’ям порожнини рота

Доктор Вікторія Семпсон з Лондона, впевнена, що необхідно стежити за здоров’ям порожнини рота, щоб знизити ризик захворювання. 

“З’являється дедалі більше досліджень, які показують не тільки двонапрямний зв’язок, а й причинно-наслідковий зв’язок між хворобою Альцгеймера і захворюванням ясен”, – каже вона. “Виключивши захворювання ясен можна значно знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера – до 70%”. 

Експерти виявили потенційний зв’язок між бактеріями та подальшим запаленням, спричиненим захворюванням ясен, з накопиченням амілоїдних білків, пов’язаних із хворобою Альцгеймера.

Вести активний спосіб життя

Доктор Томмі Вуд, експерт у галузі нейробіології з Вашингтонського університету, переконаний, що підтримання нашого тіла в хорошій формі та силі також зберігає здоров’я мозку.  

“Активний спосіб життя – ключовий крок профілактики хвороби Альцгеймера”, – вважає він. “Зокрема, поліпшення м’язової маси та сили тісно пов’язане з меншим ризиком деменції та поліпшенням здоров’я мозку, що дає значні переваги, навіть якщо почати займатися спортом у літньому віці”.

На його думку, “достатній сон” також необхідний для відновлення мозку. Енергійна аеробна активність, така як біг, допомагає зберегти здоров’я серця, легенів і кровообігу. Усе це також корисно для здоров’я мозку.  

За оцінками експертів, регулярні фізичні вправи можуть знизити ризик розвитку деменції приблизно на 28%, а ризик хвороби Альцгеймера, зокрема, знижується приблизно на 45%. 

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не може розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. Редакція не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. Також редакція не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Вас також можуть зацікавити новини:

Про що замовчує уряд: що зміниться для українських пенсіонерів у травні (відео)

Революційний пенсійний закон ухвалено: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні