Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниГрози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Этот материал также доступен на русском языке
Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані аномалії. Про те, яким буде літо цього року, і яких кліматичних сюрпризів можна очікувати українцям, читайте в цьому матеріалі.

Голова відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України, кандидатка географічних наук, Віра Балабух, у коментарі УНІАН розповіла про несподіванки погоди, що можливі майбутнім літом.

Прогноз погоди на літо 2024 року – спека та посуха

“Згідно з прогнозами, які зараз уже є, які дають основні світові кліматичні центри, очікується, що червень в Україні може бути на один-два градуси вищим за норму. При цьому найбільш аномальною температура може бути на заході України, а також на південному сході”, – попередила експертка. 

До того ж на її думку, у червні з великою ймовірністю очікується дефіцит опадів по всій країні. А в липні температура може на два градуси перевищити кліматичну норму.

“А якщо загалом у нас липень на більшості території України є найспекотнішим місяцем, – саме протягом цього періоду спостерігаються найвищі температури, і якщо ми очікуємо, що середня за місяць температура повітря може бути на два градуси вищою за норму, то можна припустити, що і цього року липень, можливо, десь перша половина серпня можуть мати найвищі температури повітря”, – зазначила експертка.

Прогноз погоди на літо 2024 року – пилові бурі

На запитання, чи може дефіцит опадів у червні та температура вища за норму в липні стати причиною якихось погодних аномалій, наприклад, пилових бурь на території України, метеорологиня точного прогнозу не дала. На її думку, настільки завчасно такі події не можна спрогнозувати, оскільки зазвичай у цей час для України вони не характерні. 

“Переважно це явище формується на початку весни, коли… відзначається досить тривала посуха і сильні вітри. І саме наявність сильного вітру, посухи та великих площ зораної землі можуть призводити до того, що можуть утворюватися пилові бурі на нашій території”, – пояснила Балабух.

Щодо пилових бур, які прийшли до нас із Сахари або з півночі Каспійського моря, то такі явища ймовірні й упродовж усього літа, хоч і є досить рідкісними для нас. 

“Зазвичай для літа в нас характерні якраз із таких небезпечних явищ – це конвективні явища, які пов’язані з досить високою температурою і наявністю вологи в повітрі. Це зливи, це град, шквал, місцями – смерчі. Тож не виняток, що й цього року такі ж явища, а також грози, на території України спостерігатимуться”, – підсумувала експертка.

Так, загалом, на її думку, літо буде теплим, але не суперспекотним, без критично високих температур.

Вас також можуть зацікавити новини:

Помилки молодості: про що шкодують українці після виходу на пенсію – відеоопитування

Революційний пенсійний закон ухвалено: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні