Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПотрібно знати свої права – як українських споживачів обманюють у супермаркетах

Потрібно знати свої права – як українських споживачів обманюють у супермаркетах

Этот материал также доступен на русском языке
Багато супермаркетів дозволяють собі порушувати права покупців. Як вони це роблять і як із цим боротися, розповідаємо в цьому матеріалі.

Згідно із законодавством, супермаркети не мають права змушувати відвідувачів здавати свої речі в камеру схову, якщо при цьому магазин не несе за них відповідальності. 

Чи зобов’язані відвідувачі залишати сумки в камері схову

Згідно з поясненням Держпродспоживслужби, покупці не зобов’язані залишати свої речі в камерах схову, вони можуть це робити тільки добровільно. 

“Суб’єкт зобов’язаний забезпечити доступ споживачів до торговельних об’єктів без здавання на зберігання особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється в таких торговельних об’єктах. Працівники магазинів не можуть примушувати покупця під час входу до торговельної зали пред’явити придбані в інших місцях товари, а під час виходу – перевіряти правильність чека та оглядати речі покупця”, – підкреслюють у відомстві.

Раніше ми писали, як аферисти намагаються обдурити пенсіонерів.

Чи можуть охоронці перевіряти сумки відвідувачів

На виході з торгового залу охорона може звернутися до покупця з проханням показати сумки, але оглядати їх не має права, якщо клієнт проти. Це може зробити тільки співробітник поліції в разі, якщо є підозри в крадіжці товару.

Чи несе відповідальність магазин за зберігання речей

“Щодо твердження працівників торгівлі, що адміністрація магазину за зберігання речей у камерах схову відповідальності не несе, то така заява також не відповідає дійсності… Шкода, завдана поклажодавцю втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовується зберігачем: у разі втрати (нестачі) речі – у розмірі її вартості; у разі пошкодження речі – у розмірі суми, на яку зменшилася її вартість”, – зазначає Держпродспоживслужба.

Якщо ж унаслідок пошкодження річ не може бути використана за первісним призначенням, то відвідувач може відмовитися від неї та вимагати від зберігача відшкодувати її вартість.

Кому з простих пенсіонерів пощастило – як середня зарплата вплине на деякі виплати (відео)

Дискримінація без гарантій пенсії – підводні камені нового Трудового кодексу (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні