Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіДеякі українці не зможуть отримати паспорт протягом двох років – у чому...

Деякі українці не зможуть отримати паспорт протягом двох років – у чому причина

Этот материал также доступен на русском языке
Громадянам України замість паспорта видаватимуть тимчасове посвідчення, яке буде дійсним два роки. Кого торкнеться це рішення, і чому його ухвалили, розповідаємо нижче.

Таку постанову було ухвалено українським урядом 23 лютого 2024 року. Нововведення стосується тих жителів країни, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або в населених пунктах, де зараз ведуться бойові дії.

Раніше ми писали, що на українських автомобілістів чекають нові правила.

Чому видаватимуть тимчасове посвідчення замість паспорта

“Перш за все, таку стратегію погодили для повернення громадян України з тимчасово окупованих територій через треті країни”, – пояснили в Кабінеті міністрів.

Згідно з постановою “Про реалізацію експериментального проєкту з оформлення тимчасового посвідчення громадянина України громадянам України, які перебувають на територіях, що ведуть бойові дії або тимчасово окуповані Російською Федерацією”, оформлення паспорта громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованій території, “є неможливим з огляду на те, що окремими країнами, особливо державою-агресором, це буде використано як визнання Україною окупованих територій – територією іноземної держави”.

Очікується, що таке рішення допоможе громадянам України отримати документ для посвідчення особи та громадянства, що дасть їм змогу виїхати, зокрема, через територію Росії, в’їхати до інших країн і звернутися до іноземних дипломатичних установ, щоб отримати український паспорт для виїзду за кордон.

Кому видаватимуть тимчасове посвідчення замість паспорта

Такий документ видаватимуть тим громадянам України, які:

  • втратили український паспорт громадянина України, який оформлено в Єдиному державному демографічному реєстрі
  • втратили закордонний паспорт громадянина України для виїзду за кордон, який зафіксовано у формі електронних даних у відомчій інформаційній системі ДМС; 
  • є особами до 18 років, щодо яких у Реєстрі або у відомчій системі ДМС не зафіксовано даних.

Дискримінація без гарантій пенсії – підводні камені нового Трудового кодексу (відео)

Кому з переселенців продовжать виплачувати соціальну допомогу – відповідь експерта (відео)

Нове на сайті