Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовини17 січня: свята та прикмети – чому сьогодні не варто рукодільничати та...

17 січня: свята та прикмети – чому сьогодні не варто рукодільничати та різати хліб ножем

Этот материал также доступен на русском языке
17 січня в Україні відзначають Міжнародний день творчості та натхнення. Православні вшановують пам'ять преподобного Антонія Великого. Іменини відзначають Антоніна та Георгій. У народному календарі Антонов день. Цього дня не потрібно ділитися довгостроковими планами.

17 січня – яке свято відзначають в Україні

17 січня в нашій країні та в усьому світі відзначають Міжнародний день творчості та натхнення. Це свято придумали для того, щоб звернути увагу суспільства на діяльність творчих людей. Натхнення вважається характерною рисою людей мистецтва. Між людьми, пов’язаними з будь-якою творчістю, часто складаються свої традиції. Вони збираються невеликими групами, влаштовують творчі вечори, діляться ідеями, результатами робіт і надихаються енергією одне одного.

Також 17 січня відзначають Міжнародний день дитячих винаходів. Свято заснували на честь Бенджаміна Франкліна, відомого державного діяча зі США, який винайшов крісло-гойдалку, біфокальні окуляри, ласти, блискавковідводи та багато чого ще. Зафіксовано, що щороку близько півмільйона дітей винаходять важливі речі. Серед дитячих винаходів батут, утеплені навушники, снігохід, шрифт Брайля і навіть механічна лічильна машина, яка стала прообразом калькулятора. Бажаємо юним талантам розвитку їхньої творчості, здібностей і допитливості.

17 січня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня Православна церква України вшановує пам’ять преподобного Антонія Великого, одного з найвідоміших ранньохристиянських святих. Антоній був відлюдником і провів 85 років у пості, молитвах і важкій праці, а помер у 105 років. Гора, на якій він жив, згодом обросла монастирями і печерами інших відлюдників і праведників. Мощі святого зберігаються у Франції в церкві містечка Сент-Антуан поблизу В’єнна і в місті Арле. Церква шанує Антонія Великого як одного з отців чернецтва і великого християнського подвижника.

17 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не потрібно:

  • різати хліб ножем – тільки ламати руками,
  • займатися рукоділлям – можете “зашити” дорогу у ваш дім для грошей,
  • ділитися довгостроковими планами – вони не збудуться,
  • відкладати справи на потім – так ніколи не вдасться завершити задумане.

Категорично не можна ухилятися від роботи, адже Антоній був великим трудівником і не терпить лінощів. Також слід особливо ретельно стежити за словами, вони в цей день наділені магічною силою.

17 січня – що прийнято робити в цей день

Цього дня до святого звертаються з проханнями про захист від хвороб, життєвих складнощів і сімейних чвар. 

Цей день найкраще присвятити повсякденним турботам – прибиранню в будинку, пранню. Жінки в Антонів день традиційно пекли невеликий круглий хліб із толокна і білого борошна на молоці та пригощали ним рідних і сусідів. Наші предки вірили, що такі колобки символізують сонце і мають цілющу силу. 

17 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • небо ясне – йдуть затяжні морози,
  • птахи співають – чекай поліпшення погоди,
  • туман вранці – буде багатий урожай ярих.

Також люди давно помітили, що снігопад цього дня віщує пізню весну.

17 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Антон, Антоніна, Віктор, Георгій, Іван, Павло та Савелій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні