Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 8 січня – чому цього дня потрібно викинути...

Свята та народні прикмети 8 січня – чому цього дня потрібно викинути тріснутий посуд

Этот материал также доступен на русском языке
8 січня в Україні відзначають День заразливого сміху. Православні вшановують пам'ять преподобних Григорія-чудотворця і Григорія-затворника Печерських. Іменини відзначають Віктор і Євген. У народному календарі Григорів день. Цього дня не потрібно підвищувати голос на людей.

8 січня – яке свято відзначають в Україні

8 січня в нашій країні відзначають День повитух, який наші предки називали Бабиним днем. Раніше повитухою могла стати тільки жінка з бездоганною репутацією, яка користувалася особливою повагою. Вважалося, що повитухи не тільки допомагають дитині з’явитися на світ, а й можуть впливати на її долю. 

Також у багатьох країнах 8 січня відзначають День заразливого сміху, який ще називають Днем поширення мікробів радості. Свято придумала 1981 року життєрадісна американка Джоан Вайт, яка була впевнена, що радість і щастя мають бути заразливими, як мікроби. Щоб це зробити, достатньо посміхатися, показувати доброзичливе ставлення до людей. і неодмінно нести їм радість і позитив.

Ще 8 січня у світі відзначають День ванни з піною. Пропонуємо вам цього дня наповнити повну ванну водою та піною і в холодний зимовий вечір відпочити та розслабитися. Отримайте максимальну насолоду від прийняття ванни, завдяки стійкій піні та вишуканим ароматам.

8 січня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня православні віряни вшановують день пам’яті преподобних Григорія-чудотворця і Григорія-затворника Печерських.

Григорій-чудотворець був відомий своєю вченістю і вважав книги своїм головним надбанням. Він мав дар напоумлення і кількох зустрінутих ним переконав залишити свій промисел і почати жити чесно. 

Григорій-затворник жив у затворі й харчувався все життя сирою травою. Коли до нього приходили хворі, він давав їм трави і зціляв їх.

8 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто піддаватися ображати інших людей і підвищувати голос, інакше весь рік пройде в негативі.

Якщо в будинку є побитий або тріснутий посуд – викиньте його сьогодні, інакше він принесе нещастя в дім.

Також цього дня не потрібно працювати зранку – вважається, якщо почати день із клопоту, то все піде не так, як потрібно. 

Не слід цього дня також варити кисіль і купувати мотузки – у народі вважають, що це до біди.

Не можна виходити з дому після заходу сонця і залишатися на самоті.

8 січня – що прийнято робити цього дня

У Григорів день до святих звертаються з проханнями про зцілення від хвороб і допомоги в зміцненні сім’ї, вихованні дітей.  

У народі цього дня запрошували в гості та пригощали кумів і пригощали їх холодцем, гречаною кашею, пирогами та варениками. Наші предки вірили, що це принесе міцне здоров’я хрещенику.

8 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • зірок уночі на небі багато і Місяць яскравий – ідуть люті морози;
  • вікна запітніли в хаті – до відлиги;
  • собака спить, згорнувшись клубочком – чекай холодів;
  • вітер дме з південного боку – до спекотного літа;
  • мороз вдарив – потеплішає нескоро.

Також люди здавна вірять, яка погода цього дня, таким буде серпень.

8 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Василь, Василина, Віктор, Володимир, Георгій, Григорій, Дмитро, Домініка, Євген, Омелян, Іван, Ілля, Михайло та Юліан.

Пенсія 2024: що чекає на пенсіонерів у новому році

Як завантажити додаток Пенсійного фонду України на телефон – покрокова інструкція

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні