Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкість сну пов'язана з деменцією – проста зміна може знизити ризик розвитку...

Якість сну пов’язана з деменцією – проста зміна може знизити ризик розвитку хвороби

Этот материал также доступен на русском языке
Нове дослідження показало, що люди з певним режимом сну мають високий ризик розвитку деменції.

Результати, опубліковані в журналі Neurology, засвідчили, що регулярність сну людини – тобто засинання і пробудження в один і той самий час щодня – є важливим фактором ризику розвитку в людини деменції. Про це пише The Independent.

Раніше ми писали, чому виникає головний біль на зміну погоди.

“Рекомендації щодо здоров’я сну часто спрямовані на отримання рекомендованої тривалості сну, яка становить від семи до дев’яти годин на добу, але менше уваги приділяється підтримці регулярного графіка сну”, – пояснює автор дослідження Метью Пол Пейс з Університету Монаша в Австралії.

Хоча попередні дослідження пов’язували нерегулярний сон із метаболічними порушеннями і здоров’ям серця, його зв’язок із розвитком деменції залишався незрозумілим.

Під час останнього дослідження вчені оцінили дані про стан здоров’я понад 88 000 осіб у Великій Британії із середнім віком 62 роки, спостерігаючи за ними в середньому сім років.

Дослідники розрахували регулярність їхнього сну – їхню щоденну послідовність у режимах сну і бадьорості – на основі даних із наручного пристрою, який носили учасники і який вимірював їхній цикл сну протягом приблизно тижня.

Учасники, які спали і прокидалися в один і той самий час щодня, мали індекс регулярності сну, що дорівнював 100, а ті, хто спав і прокидався в різний час, мали нульовий бал.

Досліджуючи зв’язок між показниками регулярності сну і ризиком деменції, вчені виявили, що ризик неврологічного захворювання був найвищим у людей з найбільш нерегулярним сном.

“Виходячи з наших результатів, людям з нерегулярним сном, можливо, потрібно підвищити регулярність сну тільки до середнього рівня, а не до дуже високого, щоб запобігти деменції”, – резюмує доктор Пейс.

Харчуємося повітрям? Які продукти можуть собі дозволити пенсіонери в Україні – відеоопитування

Приниження чи допомога? Як сьогодні виживають українські пенсіонери – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні