Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке свято і заборони 21 грудня – чому сьогодні не варто нікому...

Яке свято і заборони 21 грудня – чому сьогодні не варто нікому бажати щастя

Этот материал также доступен на русском языке
21 грудня в Україні та світі відзначають День Державної служби зайнятості. Православні вшановують пам'ять святителя Петра і мучениці Іуліанії Нікомидійської. Іменини відзначають Петро та Уляна. У народному календарі – Петро-напівкорм. Цього дня не потрібно підслуховувати і підглядати.

21 грудня – яке свято відзначають в Україні

21 грудня з 1990 року в нашій країні святкують День Державної служби зайнятості. Служба комплексно вирішує питання, пов’язані з регулюванням зайнятості населення, працевлаштуванням, професійною орієнтацією, соціальною підтримкою українців, які тимчасово не працюють.

Також 21 грудня відзначають День народження баскетболу. Цього дня 1891 року в Спрингфілді відбувся перший у світі баскетбольний матч. Вітаємо сьогодні всіх любителів цього виду спорту, а всім спортсменам бажаємо чудового здоров’я, успішних ігор і тільки триочкових кидків.

Крім того, 21 грудня святкують День народження кросворду. Саме цього дня 1913 року було опубліковано перший кросворд, а придумав його американець Артур Вінн. Головоломка виявилася настільки популярною, що тепер випускаються спеціальні збірники з кросвордами. Вважається, що розгадування кросвордів стимулює ріст нових клітин мозку і служить для профілактики від хвороб Паркінсона та Альцгеймера. Знайдіть сьогодні той вид кросворда, який вам найбільше до вподоби, і почніть заповнювати квадрати буквами.

21 грудня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня православні вшановують пам’ять святителя Петра та мучениці Іуліанії Нікомидійської та з нею ще 500 чоловіків і 130 жінок. Свята Іуліанія охрестилася і не захотіла виходити заміж за язичника. За це батько її побив і віддав під суд. Але Іуліанія воліла прийняти муки за свою віру. Побачивши її стійкість під час тортур, понад 500 людей увірували в Христа. Їх усіх стратили разом зі святою Іуліанією. Її мощі перебувають в іспанському місті Сантільяна-дель-Мар у монастирі святої Іуліани.

Святитель Петро навчався іконопису і наук, вивчав Святе Письмо. З благословення свого наставника він заснував обитель у відокремленому місці на березі річки Раті, яка незабаром стала відомою. Пізніше Петро став митрополитом Київським і всієї Русі.

21 грудня – що не можна сьогодні робити

Цього дня наші предки вірили, що не можна:

  • давати обіцянок, які ви не зможете виконати – це може призвести до нужди;
  • стригтися – нашкодите волоссю;
  • підслуховувати і підглядати – очі та вуха можуть захворіти;
  • нікому бажати щастя – все складеться навпаки.

Також 21 грудня не можна жорстоко поводитися з тваринами, бити і кричати на них, проганяти з двору.

Тим, хто дотримується Різдвяного посту, не можна їсти м’ясо, яйця і молочні продукти, але дозволено їсти гарячу їжу без масла.

21 грудня – що прийнято робити в цей день

До святителя Петра звертаються з проханнями про зцілення від важких недуг, просять допомоги в пошуку виходу з важких життєвих ситуацій. 

Цей день був відомий як Петро-напівкорм, оскільки до цього періоду зазвичай уже було з’їдено майже половину зимових запасів. Погреби цього дня перевіряли на наявність мишей та інших шкідників. Щоб їх відлякати приміщення обкурювали димом тютюну або полину, а на стіні льоху вішали срібний хрест.

Вважалося, якщо жінка присвятить прибиранню цей день, вона легко знайде своє жіноче щастя. Тому господині ретельно цього дня підмітали підлогу – вірили, що що більше бруду вимести, то більше щастя буде.

Також 21 грудня вдалий день для ритуалів, замовлянь та інших обрядів.

21 грудня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • хуртовина сильна заметіль – до затяжної зими,
  • сніг йде – буде рясний урожай,
  • відлуння в лісі чується чітко й далеко – скоро прийдуть сильні морози,
  • світанок червоний – до хуртовини,
  • погода морозна, але снігу мало – літо буде посушливим,
  • зірки яскраво сяють – залишок грудня буде холодним.

Також наші пращури вірили, що якою буде погода цього дня, таким буде і вересень.

21 грудня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Михайло, Микита, Петро, Прокіп, Сергій та Уляна.

По-новому чи по-старому: якого числа пенсіонери відзначатимуть Різдво – відеоопитування

Харчуємося повітрям? Які продукти можуть собі дозволити пенсіонери в Україні – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні