П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі можна отримати виплати від міжнародних партнерів або органів влади: відповідь Мін'юсту

Які можна отримати виплати від міжнародних партнерів або органів влади: відповідь Мін’юсту

Этот материал также доступен на русском языке
Багато українців через військові дії стикаються з низкою запитань: як отримати допомогу від міжнародних партнерів, органів влади чи благодійних організацій, де шукати матеріальну чи гуманітарну допомогу.

– Я – ВПО з Херсона, проживаю в Одесі. Які можна отримати виплати від міжнародних партнерів? Куди я можу звернутися? 

– Наразі є позиція уряду, коли він працює напряму з міжнародними організаціями. І коли є певна донорська допомога, вона надається за певними критеріями і уряд самостійно цю допомогу розподіляє між тими особами, які належать до тієї чи іншої соціальної категорії. Це один напрямок допомоги.

Інший – коли таку допомогу завдяки донорам надають громадські організації. Ми працюємо з благодійним фондом «Право на захист». Це одна з провідних організацій, яка співпрацює з міжнародними донорами у сфері допомоги внутрішньо переміщеним особам. Тому ви можете звернутися до цього благодійного фонду в Одесі. Там ви можете уточнити критерії, кому вони надають підтримку. 

В Одесі представництво фонду розташоване на вулиці Грецькій, 1. Працюють із понеділка до п’ятниці з 10:00 до 18:00. Звернутися можна за телефонами БФ “Право на захист”: (099) 217–58–95, (044) 337–17–62. Або по посиланню на сайті заповнити форму на отримання грошової допомоги на сайті  або там же заповнити онлайн–форму у розділі Зворотній зв’язок на сайті БФ “Право на захист”. Також якщо є спільнота людей, які опинилися у складних життєвих обставинах, то за місцем їх проживання виїжджають працівники благодійного фонду. У них для цього є мобільна бригада. Фахівці визначають рівні потреб: матеріальна допомога, правова, соціальний захист. Вони приймають заявки на матеріальну допомогу від ВПО безпосередньо на місці. 

Також у різних містах є різноманітні фонди підтримки. Якщо ви отримали довідку як ВПО в Одесі, то можете також звернутися до органу соціального захисту із заявою про надання вам одноразової матеріальної допомоги. Обов’язково до цієї заяви потрібно додавати документи, що підтверджують важкий матеріальний стан. Це може бути довідка ВПО, довідка про розмір пенсії. Якщо ж ви потребуєте лікування або були великі витрати на придбання ліків чи проведення операції, то такі документи також потрібно обов’язково надати. Чим більше ви надасте документів, які підтверджують ваші складні життєві обставини, і що у вас є великі витрати, тим більша ймовірність, що розмір матеріальної допомоги буде вищим за мінімальний. 

Раніше ми писали, що в Мін’юсті відповіли на запитання українців про спадщину, страховий стаж і субсидії під час війни.

– Я – переселенка з Херсонської області, з лівого берега. З травня 2022 року перебуваю в Житомирській області. За весь цей час я від ЦНАПу отримала лише невеличку гуманітарну допомогу – засоби гігієни. Продуктового набору не отримувала жодного разу. Мене посилають у різні церкви, мовляв, там дають. Я одного разу пішла, а то – церква зовсім іншого спрямування і я не хочу слухати їхні служіння. Як мені отримати допомогу від органів влади чи благодійних організацій? 

– Я вам раджу звернутися з письмовою заявою до органу місцевого самоврядування про надання вам гуманітарної допомоги як особі, яка перебуває в складних життєвих обставинах. Хоча в різних органах місцевого самоврядування та різних регіонах справді є різна практика. У Києві, приміром, 10 районів і в кожному – різна практика надання допомоги. Але шлях до матеріальної та гуманітарної допомоги завжди один – потрібно написати письмову заяву на ім’я або міського голови, або міської ради, або управління соціального захисту населення. Бо саме на управління соцзахисту при міській раді покладено повноваження матеріальної та соціальної підтримки людей, які опинилися в складних життєвих обставинах. 

Також ви можете звертатися напряму до благодійних фондів. Серед них є благодійний фонд “Право на захист”. Вони не прив’язані до жодної релігійної організації, але якщо ви належите до внутрішньо переміщених осіб, вони приймуть у вас заявку і спробують допомогти. Звернутися можна за телефонами: (044) 3-17-62, (099) 217-58-95. 

Автори: Тамара Тисячна, Сергій Чернявський

Допомога від ООН – чому не всі пенсіонери її отримали та як це можна зробити

Нове на сайті