Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСпадщина, страховий стаж і субсидії під час війни – у Мін'юсті відповіли...

Спадщина, страховий стаж і субсидії під час війни – у Мін’юсті відповіли на запитання українців

Этот материал также доступен на русском языке
Внутрішньо переміщені особи через воєнні дії стикаються з низкою проблемних питань: як успадкувати майно на тимчасово окупованій території, коли можна отримати компенсацію за пошкоджене житло, де шукати матеріальну чи гуманітарну допомогу.

Про те, як продовжити терміни прийняття спадщини, оформити власність на житло, куди звернутися по допомогу розповів під час Прямої лінії юрист системи безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції України Сергій Бреус. 

Я живу на підконтрольній Україні території. Але два роки тому забрала з Луганщини свого колишнього чоловіка, він хворів. Тут він помер 6 вересня цього року і я його поховала. На окупованій території в нього залишилось майно – квартира і машина. Але від першого шлюбу в нього є син. І, наскільки мені відомо, він уже забрав і машину, і квартиру. Мені говорили, що протягом півроку я маю вступити у спадщину, інакше потім це право пропаде. Але поїхати ми туди не можемо і не відомо, коли зможемо взагалі. Порадьте, як мені бути? 

– Найперше потрібно подати заяву про прийняття спадщини разом зі свідоцтвом про смерть. Також потрібно надати документ, що підтверджує ваші родинні зв’язки з померлим, зокрема, свідоцтво про шлюб. 

Для цього потрібно звернутися до будь–якої нотаріальної контори незалежно від місця проживання і смерті особи. Протягом 6 місяців повнолітні спадкоємці повинні заявити про своє право на спадщину. Тому якщо син від першого шлюбу вашого чоловіка перебуває на окупованій території і не вчиняє жодних заходів для прийняття спадщини, ви цілком маєте право звернутися до нотаріуса щодо її прийняття. Після цього нотаріус заводить спадкову справу і по завершенню 6 місяців, якщо ви надасте документи, яке майно було у вашого чоловіка – навіть на окупованій території – нотаріус вам видасть свідоцтво про право на спадщину. Якщо оригіналів документів у вас немає, то нотаріус вам відмовить у видачі свідоцтва про паво власності, а ви можете звернутися до суду. 

Моє підприємство знаходиться в Дніпрі. Зараз не працює. Працівникам виплачують пів ставки. Чи зберігається страховий стаж за таких обставин? 

– Страховий стаж зараховується в тому випадку, коли роботодавець сплачує мінімальний страховий внесок за працівника. Якщо у вас є додаток «Дія», ви можете сформувати собі так звану довідку ОК–5. В ній якраз зазначені фактично сплачені страхові внески. Якщо на підприємстві простій, це не звільняє роботодавця від сплати обов’язкових платежів і частки заробітної плати. Але майте на увазі: якщо ваше підприємство вирішить не відправляти вас на простій, а призупиняти трудові відносини, то після цього вам припинять виплачувати зарплату і сплачувати страхові внески. І страховий стаж вам нараховуватися не буде. 

Переведення з простою на призупинення трудових відносин можливе тоді, коли роботодавець доведе, що не лише він зі своєї сторони не може надавати вам роботу, а й ви внаслідок воєнного стану не можете виконувати свої трудові обов’язки. Хоча, на жаль, бувають приклади, коли особа думає, що вона на простої, а насправді з нею призупинили трудові відносини. Тому раджу сформувати довідку ОК–5 і перевірити сплату внесків. Якщо у вас немає додатку «Дія», ви можете підійти до будь–якого відділення Пенсійного фонду, незалежно від місця проживання, і попросити у них цю довідку. 

Я пенсіонерка-переселенка з Харкова, зараз живу в Полтаві. Хочу запитати щодо субсидії. В мене невеликий борг по комуналці в Харкові. Скрізь писали, що поки воєнний стан, борги не будуть впливати на субсидію. Борг був ще у 2022 році, але тоді субсидії мене не позбавили. І зненацька я зовсім випадково дізнаюся, що мене позбавили субсидії через заборгованість. Але я – пенсіонерка і не уявляю, як без субсидії мені заплатити борги в Харкові і винаймати житло в Полтаві. Тим більше, що у Харкові чимало спірних питань: я ж там нічим не користуюся. Як мені зараз бути?

– На жаль, у постанові Кабміну від 21 жовтня 1995 р. № 848 залишилась норма, згідно з якою, якщо борги за комунальні послуги перевищують 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (680 грн), то особі субсидія не надається. Але тут важливо дослідити правову природу боргу. Якщо по даному боргу пройшли строки позовної давності – три роки – або якщо ви оскаржуєте цей борг у судовому порядку чи уклали договір про реструктуризацію з постачальником житлово–комунальних послуг, субсидія вам буде відновлена. Тому вимагайте письмову відповідь від органів Пенсійного фонду щодо відмови вам у призначенні субсидій, а також – документа, якого надав органам ПФУ постачальник ЖКП. Бо є випадки, коли борги числяться ще за 2010–й чи 2007–й рік. То якщо боргу більше як три роки, то це не є підставою для позбавлення вас субсидії. Але якщо борг все–таки законний, то єдиний шлях – договір про реструктуризацію боргу. 

Автори: Тамара Тисячна, Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні