Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаСуми у платіжках за комуналку стануть меншими: українцям перерахують один важливий тариф

Суми у платіжках за комуналку стануть меншими: українцям перерахують один важливий тариф

Этот материал также доступен на русском языке
Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) запроваджує зміни щодо тарифу на транспортування (доставку газу).

Передбачається, що зміни дозволять менше платити за розподіл газу тим українцям, які торік (з 1 жовтня по 30 вересня) споживали мінімум блакитного палива через його відключення.

Про це розповіли на Фейсбук-сторінці НКРЕКП.

Раніше ми розповідали про тарифах на воду, світло та газ з 1 жовтня.

Тепер визначаючи мінімальні обсяги річної замовленої потужності враховуватиметься виключно функціонуюче не опломбоване газове обладнання побутового споживача.

Як приклад наведено зміну платежу за розподіл природного газу для побутового споживача з комплексним споживанням у Чернівецькій області з опломбованим обладнанням (опалювальний прилад та водонагрівач) та мінімальними обсягами споживання у попередньому газовому році.

Відповідне рішення було ухвалено на відкритому засіданні НКРЕКП, яке відбулося 12 вересня 2023 року. Зазначені зміни сприяють зменшенню фінансового навантаження на побутових споживачів, які протягом попереднього газового року споживання було на мінімальному рівні.

Так, попереднього року ці клієнти платили за мінімальний обсяг споживання, що становив 314 кубічних метрів газу на рік. Нині, внаслідок внесених змін, вони оплачуватимуть лише 39 кубічних метрів газу на рік.

Таким чином, економія для цього прикладу становитиме 45,6 грн на місяць і 547,25 грн на рік.

Зазначається, що кожна газорозподільна компанія самостійно визначатиме мінімальну плату для житла, яке не користується або частково не користується газом.

Відповідно до законодавства, навіть якщо споживач не користувався газом протягом року, але підключений до труби, він все одно має оплачувати послугу доставки. Щоб не платити, трубу потрібно повністю відрізати, задокументувати цей факт та передати документи у свій облгаз.

Для споживачів із нульовим споживанням, а також для тих, хто користувався газом менше 9 місяців, НКРЕКП запровадила мінімальний платіж за доставку газу.

Саме цей платіж буде переглянуто з 1 жовтня, щоб українці могли платити доставку за реально спожиту кількість газу.

Нове на сайті