Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 6 травня – що не можна робити у...

Свята та народні прикмети 6 травня – що не можна робити у Світлий понеділок

Этот материал также доступен на русском языке
6 травня в Україні святкують День піхоти Збройних сил України та Міжнародний день без дієт. Вшановують пам'ять праведного Йова Багатостраждального. Іменини відзначають Денис, Йов та Міхей.

6 травня – яке свято відзначають в Україні

6 травня 2024 року в Україні відзначають День піхоти Збройних сил України. Свято було засноване у 2019 році з метою віддати данину мужності та героїзму воїнів механізованих, мотопіхотних, гірничо-штурмових військових частин та підрозділів Сухопутних військ ЗСУ, які вони виявляють у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

Також 6 травня святкують Міжнародний день без дієт. Цей день покликаний звернути увагу на важливість прийняття себе та свого тіла, а також поваги до різних форм та розмірів тіла. Окрім того, у цей день приємно говорити про важливість саме здорового харчування та небезпеки дієт.

День був заснований 1992 року директором британської групи Diet Breakers. Мері Еванс Янг, не з чуток знайомої з нервовою анорексією. Символом Міжнародного дня без дієт є блакитна стрічка.

6 травня – яке церковне свято 2024

6 травня в Україні триває Світла седмиця — період тривалістю сім днів, що включає Великодню неділю і шість наступних днів. Згідно з Писанням, у Світлий понеділок Ісус з’явився своїм учням і протягом 40 днів розповідав їм про Царство Небесне, після чого піднявся на небо.

Також 6 травня вшановують праведного Йова Багатостраждального. Святий жив за 2000–1500 років до Різдва Христового і був богобоязливою та благочестивою людиною, за що Бог благословив її та наділив великим багатством.

Щоб перевірити непохитність віри Йова, Господь дозволив сатані забрати його багатство та десяти дітей. Але віра Йова не завагалася. Після цього сатана вразив Іова проказою, після чого про нього відвернулися всі друзі та дружина. Але віра Йова не завагалася. Після багаторічних страждань Господь повернув праведному Йову здоров’я і дав йому вдвічі більше, ніж він мав раніше. Замість померлих дітей у Йова народилося семеро синів і три дочки, прекрасніших за яких не було на землі. Сам він прожив ще 140 років (всього — 248 років) і бачив своє потомство до четвертого роду.

Йов є прообразом Ісуса Христа, який зійшов на землю і постраждав заради спасіння людей, а потім прославився Своїм Воскресінням.

6 травня – що не можна сьогодні робити

У Світлий понеділок, як і протягом усього Світлого тижня, діє заборона на вінчання, весілля та заупокійні служби.

Окрім того, у цей день не можна:

  • вдаватися до зневіри та похмурих думок;
  • злословити та бажати зла;
  • заздрити;
  • напиватися доп’яну і об’їдатися;
  • розповідати про сни, які бачили цієї ночі.

6 травня – що заведено робити в цей день

У Світлий понеділок заведено йти до церкви, відвідувати родичів, обмінюватися крашанками та пригощати друзів та рідних пасками.

Працювати у саду та городі цього дня не заборонено

6 травня 2024 — сприятливий день для посадки рослин і посіву насіння. Згідно з народними повір’ями, особливо день сприятливий для посіву огірків, квасолі, гороху та кабачків. Садівникам варто розпушити ґрунт і прополоти ділянку від бур’янів.

6 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • голосно співають птахи — на хорошу погоду;
  • після світанку туман — до малохмарної погоди без опадів;
  • ясна погода — на великий врожай огірків;
  • багато роси — до хорошого врожаю проса та вівса;
  • тепла ніч — до гарного врожаю пшениці.

6 травня — хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Денис, Іов, Міхей.

Вас також можуть зацікавити новини:

Виплата пенсій: які зміни чекають на пенсіонерів за новим законом

Революційний пенсійний закон прийнято: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні