Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПенсіонерам буде встановлено нові доплати: сума надбавки становитиме понад 4000 гривень

Пенсіонерам буде встановлено нові доплати: сума надбавки становитиме понад 4000 гривень

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні нараховуватимуть підвищені пенсії ще кільком категоріям громадян. У Раді підтримали відповідні зміни, прописані у законопроекті №8032.

Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради України.

Йдеться про відновлення історичної справедливості — підвищені пенсії почнуть отримувати учасники повстанських рухів за незалежність України, а також радянські дисиденти.

У документі йдеться, що здобуття Україною державної незалежності у 1991 році стало першочерговим результатом діяльності борців за незалежність України. Ці люди, ризикуючи власною свободою, життям та здоров’ям, самовіддано боролися за свободу України. Лише у 2015 році було нарешті прийнято Закон «Про правовий статус та честь пам’яті борців за незалежність України у XX столітті».

«Але питання належного соціального захисту цих людей не вирішене й досі. Найнесправедливіше становище тих борців за незалежність, які за часів комуністичного режиму були позбавлені волі. За часів СРСР, навіть вийшовши з місць позбавлення волі, вони часто не могли отримати гідну роботу та зарплату і, як наслідок, мають низькі пенсії. Водночас пенсії їхніх катів – колишніх суддів, прокурорів, працівників КДБ, МВС тощо. значно вище. Такий стан справ неприйнятний. Борг української держави – виправити цю кричущу несправедливість», наголошується в пояснювальній записці до закону.

Наразі борці за незалежність отримуватимуть щомісячну надбавку у розмірі 200% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Станом на 2023 рік прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 2093 грн. Ветерани боротьби за незалежність отримуватимуть надбавку у розмірі двох таких мінімумів – 4186 грн.

Але це не єдина несправедливість, яку має виправити законопроект. Тепер у законі «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною не буде згадок про радянські нагороди та звання».

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що деякі пенсіонери отримають солідні доплати у серпні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні