Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаМоже залишити без урожаю огірків: названо найбільш небезпечну хворобу та методи її...

Може залишити без урожаю огірків: названо найбільш небезпечну хворобу та методи її лікування

Этот материал также доступен на русском языке
Огірки схильні до багатьох хвороб, які можуть залишити нас без урожаю. Найпоширенішою хворобою вважається борошниста роса, вона не тільки вражає листя, пагони, а й помітно скорочує врожай.

Про те, як правильно боротися з борошнистою росою на грядках з огірками, які препарати застосовувати – розповіла державний фітосанітарний інспектор ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області Олена ТИНКОВАН.

За словами фахівця, борошниста роса – найпоширеніша хвороба огірків. Білі плями на огірковому листі добре знайомі кожному господареві. Спочатку вони невеликі, проте через кілька днів листова пластина починає нагадувати корж, посипаний цукровою пудрою, при цьому змити борошнисту росу не вдається. На неї хворіють рослини, яких перегодували азотом, у тому числі й перегноєм.

Щойно починається тепла дощова погода, грибок активно поширюється. Спочатку листя покривається суцільним білим нальотом, а потім засихає. У несприятливі роки від борошнистої роси гине половина врожаю на огіркових плантаціях.

Щоб позбавитися захворювання, необхідно відразу видалити і знищити уражені місця і полікувати рослину коров’яком, меленою сіркою або колоїдною сіркою.

Для профілактики та лікування борошнистої роси на початку цвітіння варто обприскувати огірки бордоською рідиною – розвести в 10 л води 100 мідного купоросу та 100 г негашеного вапна.

Обприскувати можна раз на два тижні, але не пізніше 14 днів до збирання врожаю.

Добре зарекомендувала себе також обробка молочною сироваткою.

Вона покриває листя огірків плівкою з молочнокислими бактеріями, що перешкоджає розвитку спорів. До сироватки можна додати кілька крапель йоду – це посилить дію рідини. Обробляють такими ліками раз на 3-5 днів.

Для гарантованого результату та економії вашого часу можна обробити огірки препаратом Захисник – 12–15 мл розвести на 5 л води на 1 сотку.

Він швидко зупинить хворобу та надовго захистить ваші огірочки.

Обробляти можна тричі з інтервалом 10-14 днів. Збирати огірки можна за 15 днів.

Дотримуючись цих порад, ви точно переможете борошнисту росу та збережете врожай огірків.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як підвищити врожайність огірків: що потрібно додати під час посадки на грядки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні