Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні можуть зняти заборону на безоплатну приватизацію землі

В Україні можуть зняти заборону на безоплатну приватизацію землі

Этот материал также доступен на русском языке
Українцям повернуть право на безоплатну приватизацію землі. Однак її дозволять не всім громадянам.

В Україні можуть зняти заборону на безоплатну приватизацію землі, але дозволять її не всім громадянам, а лише певному колу осіб. Йдеться про ВПО, а також про громадян, які втратили своє житло через війну, повідомляє today.ua.

Відповідний законопроект №8366, який передбачає зміни до Земельного кодексу, вже зареєстровано у Верховній Раді.

У чому суть питання?

До війни кожен повнолітній українець мав право на безоплатну приватизацію землі, що належить до державної чи комунальної власності. Природно, приватизувати безкоштовно можна було скільки кому заманеться, лише ділянки з чітко позначеними максимальними нормами залежно від цільового призначення.

Зокрема, згідно із 121 статтею Земельного кодексу України, громадяни України мають право на безоплатну приватизацію таких ділянок землі:

  • для ведення фермерського господарства – у розмірі земельного паю, визначеного для членів сільгосппідприємства в даній місцевості, де людина має намір зайнятися фермерством;
  • для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 га;
  • для ведення садівництва – не більше 0,12 га;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, у селищах – не більше 0,15 гектара, у містах – не більше 0,10 гектара;для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 га;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 га.

Однак із початком війни безплатну приватизацію землі тимчасово заборонили. Але тут виникла інша проблема: багато українців через війну втратили житло. У когось воно зруйноване або сильно пошкоджене, а хтось просто залишив свій будинок на тимчасово окупованій території і хотів би розпочати нове життя далеко від окупації та лінії фронту.

“У країні на сьогоднішній день склалася досить складна ситуація з можливістю забезпечення житлом тих громадян, які вимушено залишили свої будинки або взагалі їх втратили”, – йдеться у записці пояснення до законопроекту.

Тому автори законопроекту пропонують відновити право на безоплатну приватизацію землі для таких категорій громадян, щоб вони могли влаштуватися у новому регіоні та навіть, можливо, розпочати свою справу.

Слід пам’ятати, що українцям, які мають у власності землю поза населеним пунктом, потрібно буде сплатити податок на землю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні