Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаГрошіУкраїнцям нагадали про штраф за "новорічне порушення": за що доведеться заплатити до...

Українцям нагадали про штраф за “новорічне порушення”: за що доведеться заплатити до 5100 гривень

Этот материал также доступен на русском языке
Дедалі менше часу залишається до Нового року. Навіть в умовах війни багато українців планують, як відзначатимуть це свято. Але щоб уникнути неприємностей у новому році, громадян попередили, який їм світить штраф та покарання за "новорічне" порушення.

Про це повідомляється на офіційному порталі Києва.

Головний атрибут новорічного свята – це ялинка чи сосна, яку заведено прикрашати в будинку. Але ціни на це деревце цього року не тішать.

Так, наприклад, у Києві деревце заввишки 1,5 м продають за 750-950 гривень, а заввишки 2 м – за 950-1250 гривень, але є екземпляри ще й  дорожчі. Тому деякі українці ризикують та йдуть у ліс за новорічною красунею. А це загрожує великим штрафом. За таке злодіяння доведеться заплатити до 5100 грн. А зараз, у воєнний час, зовсім небезпечно ходити в ліс, оскільки місцевість може бути замінована, якщо йдеться про окуповані або звільнені території.

Залежно від того, де було зрубане дерево, різняться і розміри штрафу:

  • У лісах – від 599 до 2709 грн;
  • В межах міста чи інших населених пунктів – від 1152 до 1852 грн;
  • Якщо це територія чи об’єкт природно-заповідного фонду – від 908 до 4132 грн.

Крім того, ще розмір штрафу залежить від того, хто вирубав, пошкодив чи знищив дерево. Якщо це цивільна особа, тоді штраф згідно із законодавством буде в районі від 510 до 1020 грн.

Для посадових осіб покарання більш суворе – від 2550 до 5100 грн.

Якщо ж людина знищила або пошкодила зелені насадження, окремі дерева, незаконно зрубала їх за межами населених пунктів та в місцях, що не належать до лісового фонду, тоді цивільній особі доведеться заплатити від 170 до 510 грн, посадовій особі або ФОП – від 510 до 850 грн.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні