Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовини9 грудня – Міжнародний день вшанування жертв злочину геноциду

9 грудня – Міжнародний день вшанування жертв злочину геноциду

Этот материал также доступен на русском языке
9 грудня у світі — Міжнародний день пам'яті жертв злочину геноциду, честь їхньої людської гідності та попередження цього злочину та Міжнародний день боротьби з корупцією.

Міжнародний день вшанування жертв злочину геноциду

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила проголосити 9 грудня Міжнародним днем ​​пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої гідності та попередження цього злочину. Цю дату було обрано у зв’язку з тим, що цього дня 1948 року було прийнято Конвенцію про попередження злочину геноциду та покарання за нього. Мета цього Дня — підвищувати популярність Конвенції про попередження злочину геноциду та покарання за нього та її роль у боротьбі з геноцидом та попередження цього злочину, як воно визначено в Конвенції, і щоб поминати людей, які стали його жертвою, та шанувати їхню пам’ять. Приймаючи цю резолюцію без голосування, всі 193 держави-члени тим самим підтверджують, що кожна окрема держава є відповідальною за захист свого населення від геноциду, що така відповідальність передбачає попередження цього злочину, у тому числі підбурювання до нього.

Міжнародний день боротьби з корупцією

За рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Під егідою ООН у багатьох країнах світу відбуваються демонстрації, зустрічі та семінари, присвячені цьому Дню.

Що сталося в Україні та світі 9 грудня?

  • 1905 — у Франції ухвалено закон про відокремлення церкви та держави.
  • 1909 – створено футбольний клуб “Борусія” (Дортмунд).
  • 1917 — у Криму створено курултай, найвищий орган кримських татар.
  • 1918 — Директорія УНР ухвалила постанову про відміну законів гетьманського уряду в галузі робочого законодавства та відновила закон про восьмигодинний робочий день.
  • 1948 — Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.
  • 1953 – американська компанія “Дженерал Електрик” оголосила про звільнення всіх комуністів.
  • 1968 – у Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Карл Енгельбарт вперше публічно продемонстрував винайдену ним або в його лабораторії комп’ютерну мишу та гіпертекст.
  • 1991 – Михайло Горбачов виступив проти створення СНД.
  • 1997 – здійснили перший телефонний дзвінок у мережі мобільного зв’язку “Київстар”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні