Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляЯкі цікаві факти ви не знали про Великдень

Які цікаві факти ви не знали про Великдень

Этот материал также доступен на русском языке
Великдень - одне з найсвітліших і найрадісніших християнських свят, яке люди відзначають вже понад дві тисячі років.

Здається, що за цей час ми повністю вивчили все, що стосується цього свята, його учасників та подій. Тим не менш, є чимало цікавих фактів, про які багато хто з нас міг і не знати.

  • Слово «пасха» з’явилося зовсім не в Юдеї, а прийшло до нас із Стародавньої Греції. У давньогрецькій мові існувало слово «пасхо», що в перекладі означає «страждати». Деякі дослідники вважають, що назва свята – Великдень (Пасха) – походить саме від цього дієслова.

  • Привітання «Христос воскрес», як говорить переказ, вперше використав ангел. У неділю після страти Христа він спустився на землю до жінок-мироносиць, які прийшли до Гробу Господнього, але не знайшли там тіла Ісуса. Ангел сказав їм, що Христос воскрес. Мироносиці розповіли про це апостолам, а щоб підтвердити свої слова, додали: «Воістину воскрес». Так і з’явилася традиція, яку ми вшановуємо і сьогодні.

  • Звичай готувати паски на Великдень з’явився приблизно у той самий час. За легендою, Ісус після свого воскресіння приходив до апостолів під час трапези. Учні стали залишати йому місце за столом і тарілку з хлібом. А згодом спеціально до свята християни почали випікати хліб округлої форми – саме таким був саван Христа.

  • Звичай дарувати одне одному фарбовані яйця вигадали не християни, а стародавні єгиптяни та перси. Святкуючи початок весни, вони обмінювалися такими своєрідними подарунками, оскільки яйця вважалися символом родючості.

  • Великодні яйця іноді ототожнюють з писанками. Насправді великодніми називають яйця, зварені круто і розфарбовані одним кольором, без візерунків і малюнків. А ось для виготовлення писанок використовують складнішу технологію. Їх у сирому вигляді розмальовують фарбами та бджолиним воском, а потім акуратно витягують вміст. Писанки, особливо зроблені власноруч, вважаються одними із найбажаніших подарунків на Великдень.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні