Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

Цей день в історії: 3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

Этот материал также доступен на русском языке
3 грудня – 337-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 28 днів.

3 грудня у світі відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю, Всесвітній день комп’ютерної графіки, Міжнародний день боротьби із пестицидами.

Міжнародний день людей з інвалідністю

Міжнародний день людей з обмеженими можливостями відзначають 3 грудня. Цього дня Всесвітня організація охорони здоров’я приєднується до партнерів, щоб відзначити «день для всіх людей». Ця тема відбиває розуміння того, що стан інвалідності є невід’ємною частиною життя людини. У якийсь момент життя майже кожна людина відчуватиме тимчасову чи постійну непрацездатність. Незважаючи на це, лише деякі країни мають адекватні механізми для повного задоволення потреб інвалідів.

За оцінками ВООЗ, понад мільярд чоловік – близько 15% населення світу – стикаються з будь-якою формою інвалідності. Очікується, що це число зростатиме у зв’язку зі старінням населення та зростанням поширеності неінфекційних захворювань. Хоча інвалідність корелює з неблагополучним становищем, не всі люди з обмеженими можливостями однаково перебувають у неблагополучному становищі. Багато залежить, зокрема, від умов, в яких вони живуть, і від того, чи мають вони рівний доступ до охорони здоров’я, освіти та зайнятості.

Що сталося в Україні та світі 3 грудня

  • 1775 – Вперше піднятий зірково-смугастий прапор США.
  • 1879 – Томас Едісон вперше публічно продемонстрував роботу лампи розжарювання (з вугільною ниткою, поміщеною у вакуумну скляну колбу), яка могла безперервно горіти протягом 4 годин.
  • 1910 – У Парижі продемонстрували першу неонову лампу (винахідник – французький фізик Жорж Клод).
  • 1912 — Болгарське царство, Королівство Греція, Королівство Сербія та Королівство Чорногорія підписали з Османською імперією перемир’я, яке поклало край Першій балканській війні.
  • 1932 — Постановою Ради Народних Комісарів УРСР заборонено торгівлю м’ясом та худобою в областях України, що ухиляються від виконання плану заготівлі м’яса. Постанова стала однією з причин Голодомору 1933 року.
  • 1967 — Південноафриканський хірург Крістіан Барнард здійснив у Кейптауні першу у світі успішну трансплантацію серця.
  • 1973 – Американський “Піонер-10” став першим космічним апаратом, що пролетів біля Юпітера.
  • 1976 – У Києві зданий в експлуатацію Північний міст через Дніпро.
  • 1989 – Після 2-денної неофіційної зустрічі керівник СРСР Михайло Горбачов та президент США Джордж Буш-старший заявили про завершення епохи протистояння двох ідеологічних систем – “Холодної війни”.
  • 2002 — У провінції Шаньдун (Китайська Народна Республіка) археологи відкрили царське поховання періоду династії Хань, в якому збереглося більше сотні постатей воїнів, коней та колісниць, зроблених із теракоти.

Нове на сайті