Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії по інвалідності в Україні: від чого залежить розмір виплат та які...

Пенсії по інвалідності в Україні: від чого залежить розмір виплат та які надбавки передбачені

Этот материал также доступен на русском языке
Українці можуть отримувати один із чотирьох видів пенсії. Щодо пенсії з інвалідності, то вона призначається особам, які втратили працездатність.

Як зазначає Пенсійний фонд України, причина, група, час настання інвалідності, термін, на який вона встановлюється, визначаються органом медико-соціальної експертизи, пише Телеграф.

Розмір такої пенсії обчислюється у відсотках розміру пенсії за віком залежно від групи інвалідності:

100% пенсії за віком – особам з інвалідністю І групи;

90% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІ групи;

50% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІІ групи.

При цьому до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії за інвалідністю, крім придбаного страхового стажу, зараховується період від дня встановлення інвалідності до віку 60 років.

Для отримання виплат слід звернутися до відділення Пенсійного фонду України та написати відповідну заяву. Також це можна зробити онлайн.

Пенсія з інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо заява на призначення пенсії подано не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності. Якщо заяву про призначення пенсії подано пізніше – пенсія призначається з дня звернення по неї.

Непрацюючі особи з інвалідністю ІІ групи, яким встановлена ​​інвалідність після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та особи з інвалідністю ІІІ групи за їх вибором мають право на призначення пенсії за інвалідністю у розмірі пенсії за віком відповідно до статей 27 та 28 цього Закону, за наявності страхового стажу, для чоловіків 35 років, жінок 30 років.

Які надбавки встановлені до пенсії з інвалідності

До пенсії з інвалідності встановлюються надбавки (догляду, утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною, якщо особа з інвалідністю має на них право відповідно до чинного законодавства.

Так, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 № 654:

– непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей віком до 18 років, надбавка до пенсії за інвалідністю виплачується у розмірі 150 гривень на кожну дитину;

– особам з інвалідністю І групи, одиноким особам з інвалідністю ІІ групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку, одиноким особам з інвалідністю ІІІ групи, які досягли пенсійного віку (крім осіб, які отримують державну соціальну допомогу з догляду відповідно до Закону) України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”) виплачується надбавка для догляду у розмірі 50 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні