Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята та пам'ятні події відзначають в Україні...

Цей день в історії: які свята та пам’ятні події відзначають в Україні та світі 28 листопада

Этот материал также доступен на русском языке
28 листопада – 332-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 33 дні.

28 листопада у світі відзначають Всесвітній день співчуття та милосердя. Вперше День співчуття відзначався у 2012 році та був присвячений долям тварин, потребі у співчутті до живих істот на планеті та важливості вегетаріанства. Його святкування відбулося в Мумбаї (Індія) за участю Далай-лами XIV та активістів з різних країн. З того часу він проводиться щорічно, і цього дня прихильники принципів співчуття закликають світову спільноту до миру, любові та взаєморозуміння.

Організатори свята не просто закликають до зменшення зла у світі, а кажуть, що поведінка та дії людей мають бути спрямовані проти самого зла, а не проти людей, які його творять (принцип відсутності ненависті).

28 листопада в Україні святкують День працівника системи фінансового моніторингу. Тому, якщо ви задумалися, яке сьогодні професійне свято, варто привітати всіх, хто причетний до цієї професії. Дата була встановлена ​​президентом Володимиром Зеленським у 2020 році. Метою свята є показати великий внесок працівників системи фінансового моніторингу у затвердження статусу нашої країни як надійного партнера на міжнародній арені.

Що сталося в Україні та світі 28 листопада

  • 1414 – Арешт богемського реформатора Яна Гуса.
  • 1520 – Перший європеєць Фернан Магеллан проплив з Атлантичного океану до Тихого.
  • 1918 – Естонія зазнала військової агресії з боку Російської СФРР, почалася Визвольна війна естонського народу (1918-1920).
  • 1943 — У Тегерані відкрилася перша конференція керівників трьох держав антигітлерівської коаліції — І.Сталіна (СРСР), Ф. Рузвельта (США) та Уїнстона Черчілля (Великобританія).
  • 1989 — Рада Міністрів СРСР утворила державну комісію з питань кримськотатарського народу.
  • 1994 – Перша спроба окупаційних федеральних сил Росії штурмувати столицю Чеченської Республіки Ічкерія – місто Грозне під час Першої російсько-чеченської війни.

Нове на сайті