Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день у історії: 6 листопада - Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього...

Цей день у історії: 6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів

Этот материал также доступен на русском языке
310 день року за григоріанським календарем — до кінця року залишилося 55 днів. Іменинники - Опанас (Опанас), Іван, Лаврентій, Микола, Олексій, Петро, ​​Феофіл (Феофіл).

Цього дня відзначається Міжнародний день запобігання охороні навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів, в Україні відзначають День Києва, у Домініканській Республіці, Таджикистані та Татарстані відзначають День Конституції.

6 листопада – привід привітати працівників київського метрополітену

Цього дня у 1960 році Києві запустили першу гілку метрополітену — ділянку Святошино-Броварської лінії завдовжки 5,2 км, що сполучає станції «Вокзальна», «Університет», «Арсенальна», «Хрещатик» та «Дніпро». До 1965 року лінію київського метро було продовжено до станцій «Святошино» на Правобережжі та «Комсомольській» (ні — «Чернігівська») на лівому березі Дніпра.

П’ятикілометрова ділянка Святошинсько-Броварської лінії, яка з’єднала станції “Вокзальна”, “Університет”, “Хрещатик”, “Арсенальна” та “Дніпро”, вперше була відкрита саме 6 листопада, 1960 року.

Київський метрополітен – третій у Радянському Союзі: Москва випередила столицю України на 25 років, а Ленінград – на 5. Хоча рішення будувати метро у Києві було ухвалено ще 1945 року. Тоді ж було визначено й три основні напрямки: Святошин – Бровари, Куренівка – Сталінка, Сирець – Печерськ.

Станції першої черги, оформлені у стилі повоєнної радянської архітектури, поєднували у собі й елементи українських мотивів. Парк вагонів складався з 24 одиниць. Для пасажирів було передбачено 44 місця для сидіння та 220 – для стояння. Як оплату за проїзд використовувалися монети та паперові квитки вартістю 50 копійок. Після грошової реформи проїзд подешевшав до п’яти копійок. Але були в ході й квитки на пред’явника.

Всі події 6 листопада

1528 • Іспанський конкістадор Альваро Нуньєс Кавес де Вака був першим європейцем, що ступив на землю, відому як Техас.

1844 р. • Домініканська Республіка прийняла свою першу конституцію, створену на зразок конституції США.

1860 • Авраама Лінкольна обрано 16-м президентом США. Він став першим республіканцем, який переміг на президентських виборах у США.

1916 • Жанетт Ренкін, давня феміністка та пацифістка зі штату Монтана, стала першою жінкою, обраною до Конгресу США.

1917 р. • На засіданні ЦК Російської соціал-демократичної робітничої партії (більшовиків) було ухвалено рішення про початок масового повстання в Петрограді.

1921 • Усунення Габсбургів з престолу Угорщини. Після чергової річної спроби колишнього короля Карла IV Габсбурга зайняти престол парламент Угорщини спеціальним актом скасував дію «Прагматичної санкції» 1713 року, позбавивши Австрійський будинок права коронувати Угорщину. вчетверте в історії. При цьому стара форма правління «залишила націю без змін», але відклала вибори монарха «до більш слушного часу».

1943 Битва за Київ. Війська 1-го Українського фронту під командуванням генерала Миколи Ватутіна внаслідок стрімко проведеної операції та обхідного маневру завдали поразки німецьким військам та взяли штурмом столицю України – місто Київ. Цього ж дня радянські війська захопили Жуляни, Борштагівку, Боярку, Бучу, Гостоміл та інші населені пункти неподалік Києва. За офіційною радянською статистикою, у битві під Києвом загинуло 417 тисяч червоноармійців (6491 із них у самому Києві).

1944 • Британські ВПС провели масоване бомбардування Кобленця, буквально знищивши центр міста, на який було скинуто понад 152 тисячі запальних бомб. Внаслідок авіанальоту 109 людей загинули, 558 отримали поранення та 25 000 людей залишилися без даху над головою.

1956 р. • На знак протесту проти введення радянських військ до Угорщини та кривавого придушення антикомуністичного повстання Іспанія та Голландія відмовилися від участі в Олімпійських іграх у Мельбурні.

1960 р. • Перше метро в Україні. У Києві запустили першу гілку метрополітену — ділянку Святошино-Броварської лінії завдовжки 5,2 км, що сполучає станції «Вокзальна», «Університет», «Арсенальна», «Хрещатик» та «Дніпро». До 1965 року лінію київського метро було продовжено до станцій «Святошино» на Правобережжі та «Комсомольська» (нині — «Чернігівська») на лівому березі Дніпра.

1962 • Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, що засуджує расистську політику апартеїду в ПАР і закликає всіх членів ООН припинити будь-які економічні та військові відносини з ПАР. Апартеїд у ПАР було скасовано лише 1993 року.

1968 • Англійський співак Джо Кокер зі своєю інтерпретацією пісні The Beatles “With a Little Help from My Friends” вперше очолив британський хітпарад.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні