Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк збільшити виплати, якщо я отримую пенсію та соціальну допомогу?

Як збільшити виплати, якщо я отримую пенсію та соціальну допомогу?

Этот материал также доступен на русском языке
Кваліфіковані відповіді на численні та різноманітні запитання наших читачів дає незалежний консультант Сергій Коробкін.

«Мені 74 роки (народився 1 липня 1948 року). З дитинства було встановлено інвалідність, але більшу частину життя я працював – з 1 лютого 1968 року по 27 червня 2002 року. З 15 серпня 1994 року отримував пенсію за інвалідністю у Пенсійному фонді. А у 2007 році перейшов на пенсію за втратою годувальника і паралельно оформив соціальну допомогу за інвалідністю в управлінні соцзахисту. Зараз у мене постали запитання, на які прошу дати відповіді.

1. Якщо я знову перейду на пенсію за інвалідністю, чи враховуватиметься так званий додатковий стаж (період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку)?

2. Яку середню зарплату по країні застосують під час переходу на пенсію за інвалідністю?

3. Припустімо, мені вигідно в Пенсійному фонді перейти з пенсії за втратою годувальника на пенсію за віком. Чи зможуть мені в такому разі замість соціальної допомоги за інвалідністю призначити соціальну допомогу за втратою годувальника?

Микола Богданов, село Гранів, Вінницька обл.»

Відповідаємо на ваші запитання по порядку.

1. Якщо ви перейдете на пенсію за інвалідністю, додатковий стаж вам враховуватиметься. Це передбачено статтею 24 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». При переході на пенсію за інвалідністю додатково до стажу теоретично повинні зарахувати період з 28 червня 2002 року по 1 липня 2008 року, тобто перебування на інвалідності з моменту звільнення до дня досягнення пенсійного віку.

2. При переході на інший вид пенсії застосовується показник середньої зарплати, що враховувався під час призначення (минулого перерахунку) попереднього виду пенсії. У вашому випадку теж повинні зберегти старий показник зарплати. Швидше за все це буде 6186,32 гривні – середня зарплата по Україні за 2014-2016 роки (3764,40 гривні), проіндексована кілька разів після осучаснення у 2017 році.

3. Нагадаємо, що за законодавством можна отримувати лише один вид пенсії: або за віком, або за інвалідністю, або за втратою годувальника. Але для осіб, яким встановлено групу інвалідності з дитинства, зроблено виняток. Це передбачено статтею 1 Закону «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю». Дослівно: «… якщо особа з інвалідністю з дитинства має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника (державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю») та державну соціальну допомогу згідно з цим Законом, ці виплати призначаються одночасно».

Як нам пояснили в одному з управлінь соціального захисту населення, у вашому випадку зробити рокіровку неможливо. Соціальна допомога за втратою годувальника призначається органами соцзахисту лише в тому разі, якщо годувальник не мав стажу і тому така пенсія не може бути призначена Пенсійним фондом. У вашому випадку пенсія за втратою годувальника призначена Пенсійним фондом, відповідно, допомога за інвалідністю виплачується управлінням соцзахисту, як і передбачено законом. Навпаки зробити не можна.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні