Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗабуті страви української кухні – шпундра

Забуті страви української кухні – шпундра

Этот материал также доступен на русском языке
Шпундра – старовинна українська страва зі свинини та буряків. Для її приготування потрібно зробити ще й буряковий квас. У сучасному варіанті страви свинину можуть замінити телятиною або курячим філе. А буряковий квас – білим вином або лимонним соком. Але ми розповімо, як готувати справжню шпундру.

Інгредієнти:

свиняча грудинка – 800 г, цибуля – 4 шт, буряк – 4 шт, сало – для смаження, квас буряковий – 1,5 склянки, часник, петрушка – до смаку.

Приготування:

Спочатку потрібно приготувати буряковий квас. Для цього візьміть 1 кг буряків, 1 літр води, 3 столові ложки цукру, 3 скибочки житнього хліба. У відповідний посуд помістіть порізаний житній хліб, нарізаний скибочками буряк, додайте цукор і залийте теплою кип’яченою водою.

Закрити посуд серветкою і залишити при кімнатній температурі бродити, періодично знімаючи піну. Через три дні процідити та використати. Якщо вам нестерпно чекати, то є інший спосіб. Візьміть готовий квас і змішайте із соком буряків у пропорції 1:1.

  1. М’ясо наріжте середніми порційними шматками. Обваляйте в борошні, до якого можна додати перець.
  2. Наріжте півкільцями цибулю, а буряки – скибочками.
  3. На сковорідці розпустіть сало або свинячий смалець. У ньому трохи підсмажте цибулю і додайте м’ясо. Усе разом обсмажте.
  4. Потім візьміть казанок або каструлю. Перекладіть туди вміст сковорідки, додайте буряки та буряковий квас. Тушкуйте при закритій кришці півгодини.
  5. Вийміть м’ясо та овочі, залишивши сік. Дайте йому випаруватися на дві третини, до загустіння. Використовуйте його як соус.

Подавайте на гарячій тарілці, присипавши зеленню петрушки та цибулі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні