Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПризначення пенсії в Україні: коли період безробіття зараховується до страхового стажу

Призначення пенсії в Україні: коли період безробіття зараховується до страхового стажу

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які опинилися без роботи та не сплачують єдиний соціальний внесок, не зможуть накопичити необхідний страховий стаж для виходу на пенсію за віком.

Відповідно до статті 21 Закону “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” № 1105, страховий стаж – це період (термін), за який щомісячно сплачено страхові внески у сумі не менше мінімального страхового внеску.

Але до страхового стажу зараховуються періоди отримання допомоги з безробіття на підставі записів у трудовій книжці, які вніс орган державної служби зайнятості населення, або на підставі відповідної довідки.

Зокрема, як зазначено у ст. 24 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” № 1058, у страховий стаж зараховується:

  • час перебування на обліку в центрі зайнятості в періоди, коли особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття та отримувала допомогу з безробіття (крім одноразової виплати для організації безробітним підприємницької діяльності);
  • отримання допомоги з часткового безробіття;
  • отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину в зв’язку з пандемією коронавірусу;
  • а також отримання матеріальної допомоги під час професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що пенсії та соцвиплати у відділеннях Укрпошти виплачуватимуть навіть без світла та зв’язку.

Нове на сайті