Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦіни на яйця б'ють рекорди і це не межа: експерт зробив невтішний...

Ціни на яйця б’ють рекорди і це не межа: експерт зробив невтішний прогноз

Этот материал также доступен на русском языке
Ціни на продукти останнім часом багатьох просто шокують, особливо тих, хто живе на мінімальну пенсію або мінімальну зарплату. Звичайні продукти стають справжнім делікатесом, який не всі можуть собі дозволити.

До списку таких продуктів нещодавно додалися яйця. І якщо ще в серпні порівняно з січнем 2022 року середня вартість десятка курячих яєць знизилася на 20% – до 28,5 гривень, то протягом вересня вона зросла на 72% – до 49 гривень, пише, SEEDS.

Про це розповів фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

Названо основні причини здорожчання яєць

І з початку жовтня ціна продовжує зростати як на ринках, так і у великих торгових мережах. Серед основних причин такого різкого подорожчання можна назвати кілька важливих чинників. Насамперед – це сезонність. Протягом осінньо-зимового періоду вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них та зменшується пропозиція на ринку.

В умовах воєнного стану та тимчасового захоплення агресором частини території нашої держави ця проблема лише загострюється, адже обсяг виробництва яєць почав падати не лише у зв’язку з кліматичними обставинами, а й із припиненням чи значним скороченням діяльності маленьких та середніх підприємств, які створювали пропозицію на ринку курячих яєць в Україна.

При цьому слід визнати, що й попит серед українців у кількісному вираженні на внутрішньому ринку нині менший, оскільки кілька мільйонів українців змушені були виїхати за кордон через обставини безпеки. Проте з початку серпня у зв’язку із набранням чинності «зерновою угодою» почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку. Саме тому зростає вартість зерна на внутрішньому ринку, що збільшує, у тому числі, собівартість виробництва яєць та, відповідно, кінцеву роздрібну ціну, яку змушені платити українці.

До Нового року десяток яєць коштуватиме 100 гривень

Ці обставини, на жаль, створюють передумови для того, щоб прогнозувати подальше зростання цін на курячі яйця до кінця цього року ще на 10-15% залежно від категорії продукції. Таким чином, середня вартість десятка курячих яєць на кінець року становитиме близько 60 гривень. У той же час вартість десятка найвищої категорії курячих яєць (добірні) може впритул наблизитися до позначки 100 гривень.

На жаль, до 60 гривень за 10 яєць ми вже наблизилися, навіть у багатьох торгових мережах вартість яєць вже перевищила цю суму. Тому до кінця року ціни будуть набагато вищими за прогнозовані.

Експерт запевняє, що ціна почне опускатися, починаючи з другого кварталу наступного року, у зв’язку із настанням сприятливих кліматичних умов та збільшенням пропозиції продукції на ринку. Хоча багато залежатиме від вартості пального та зерна на внутрішньому ринку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні