Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні запровадили державне регулювання цін на ліки - що це значить

В Україні запровадили державне регулювання цін на ліки – що це значить

Этот материал также доступен на русском языке
Уряд ухвалив зміни до деяких нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України щодо референтного ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Так, Кабмін запровадив граничні оптові ціни на ліки, гроші на закупівлю яких йдуть із бюджетних коштів. Також постанова поширюється на препарати, що входять до Національного переліку лікарських засобів та щодо яких було проведено державну оцінку медичних технологій.

Реферування цін має позитивно вплинути на лікарні, зокрема, буде зменшено витрати на закупівлю необхідних лікарських засобів. Також це позитивно вплине на доступ українців до ефективних препаратів. Більшість лікарень матимуть змогу замовляти всі необхідні ліки у великих обсягах, щоб забезпечити якісне лікування пацієнтів.

У Кабміні заявили, що від початку повномасштабної війни в Україні спостерігається зростання цін на лікарські засоби. Іноді – необґрунтований. Тому виникла потреба розширити чинний механізм референтного ціноутворення.

Таким чином, на ліки, що входять до Національного переліку лікарських засобів, буде встановлено фіксовану оптову ціну, що дозволить лікарням доступно користуватися такими препаратами, не витрачаючи всі закладені до бюджету кошти.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи впадуть ціни на ліки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні