Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'я9 звичок, через які псується зір

9 звичок, через які псується зір

Этот материал также доступен на русском языке
Існує чимало факторів, які негативно впливають на очі та гостроту зору. Часто ми самі відмовляємося від дбайливого ставлення до свого здоров'я – через незнання або на догоду негайним бажанням.

Як ми шкодимо собі і що робити, щоб зберегти чудовий зір? Офтальмологи розповіли про 9 щоденних звичок, які руйнівно впливають на очі.

Відмова від сонячних окулярів

Регулярна дія ультрафіолетового випромінювання на незахищену поверхню ока може призвести до серйозних захворювань та порушень структури ока – катаракти, центральної дегенерації сітківки, птеригіуму, пінгвекулі та інших.

Вплив УФ-випромінювання поступово позначається здоров’я очей, оскільки має накопичувальний характер. Розвиток очних захворювань починається, коли накопичилася певна доза. Крім того, перебуваючи на сонці тривалий час і не захищаючи очі від його дії, можна отримати опік рогівки.

Купуйте тільки якісні сонцезахисні окуляри від надійного виробника та обов’язково з UV-фільтром. Всупереч усталеному стереотипу, захищати очі від сонця необхідно будь-якої пори року.

Неправильне використання контактних лінз

Ви приймаєте душ або плаваєте в басейні в лінзах? Іноді лягайте спати у лінзах, які для цього не призначені? Правила гігієни вам не на першому місці? Якщо хоча б на одне з цих питань ви відповіли «так», то ризик отримання інфекції та захворювань очей різко зростає.

Уявіть, яка кількість шкідливих для очей бактерій є у водоймах і басейнах, і наскільки небезпечні вони можуть бути для вашого зору. Крім бактерій, на лінзах можна занести віруси та грибок, що також загрожує ускладненнями – світлобоязню, виразкою рогівки та іншими захворюваннями, що супроводжуються гострим болем.

Не носите лінзи довше за допустимий час, прописаний в інструкції, оскільки це призводить до кисневого голодування очей і погіршення зору.

Відмова від профілактичних перевірок зору

Щорічне відвідування офтальмолога дає можливість контролювати стан ваших очей та діагностувати захворювання очей на ранніх стадіях, коли вони легко піддаються лікуванню. Регулярні перевірки зору також дають змогу відстежувати зміни гостроти зору. Це важливо, щоб виявити причини погіршення зору та своєчасно усунути їх.

Незбалансоване харчування

У міських умовах дотримуватись усіх принципів правильного харчування складно, проте варто спробувати. Збагатіть свій раціон свіжими фруктами та овочами, складними вуглеводами та якісним білком.

Якомога частіше рекомендується їсти шпинат, горіхи, моркву, чорницю та рибу жирних сортів. Регулярне включення цих продуктів до раціону допоможе захистити ваші очі від ранньої дегенерації сітківки та розвитку катаракти, забезпечить нормальне кровопостачання очей і сприятливо позначиться на гостроті зору. Приймайте вітаміни A, C, E та B12 – вони сприяють знищенню вільних радикалів та покращенню функції сітківки. Крім того, корисно споживати лютеїн, який благотворно впливає на сітківку.

Використання старої косметики

Уважно слідкуйте за терміном придатності косметики та за умовами її зберігання. Якщо ви помітили, що консистенція чи якість якогось із ваших косметичних засобів змінилася – припиніть його використовувати. Це допоможе знизити ризик захворювань, що провокуються шкідливими бактеріями, які можуть мешкати в косметиці, що зіпсувалася.

Куріння

Між курінням та підвищеним ризиком розвитку катаракти до 40 років існує взаємозв’язок. Куріння може провокувати вікову макулярну дегенерацію, що призводить до погіршення зору.

Неправильне освітлення

Читання при поганому освітленні і неправильному положенні тіла може негативно позначитися на зорі за досить короткий термін. Працювати, малювати чи гортати стрічку новин у соціальних мережах рекомендується з прямою спиною в положенні сидячи, при цьому світло має бути розподілене рівномірно, коли вся робоча поверхня освітлена однаково добре.

Пам’ятайте, що екран не повинен бути єдиним джерелом світла у приміщенні. Найнебезпечніший варіант – читання у положенні лежачи. Така звичка неминуче веде до серйозних проблем із зором.

Перевтомлення очей

Якщо ви не відриваєте погляд від смартфона і довго працюєте за комп’ютером, то до кінця дня можете відчути неприємну сухість, печіння, свербіж та втому очей. Будь-яка діяльність, пов’язана з довгою концентрацією зорової уваги, може викликати головний біль і зниження гостроти зору. За таких умов частота моргань зменшується, що позбавляє наші очі зволоження.

Проблему вирішує зарядка для очей і мінімальний відпочинок від гаджетів кожні 20-30 хвилин. Також рекомендується стежити за правильним мікрокліматом у приміщенні, забезпечити правильне освітлення та, при необхідності, використовувати краплі штучної сльози для зволоження очей та зняття відчуття дискомфорту.

Відмова від окулярів

Якщо вам показано носити окуляри або контактні лінзи, це потрібно робити. Постійне примружування не покращить ситуацію із зором, а на стані очей позначиться негативно. Найкращий спосіб зробити ваше життя комфортним та безпечним – використовувати той вид корекції зору, який вам рекомендував офтальмолог за результатами діагностики.

Джерело

Нове на сайті