Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЦироз печінки: медики назвали неочевидні симптоми хвороби

Цироз печінки: медики назвали неочевидні симптоми хвороби

Этот материал также доступен на русском языке
Про цироз печінки можуть запобігати деякі шкірні прояви. За словами медиків, до лікаря слід звернутися при симптомі «барабанних паличок» — коли фаланги пальців рук і стоп потовщуються, набуваючи колбоподібної форми, а також при стійкому та яскравому почервонінні долонь та стоп.

Лікарі відзначають, що, перш за все, уражаються підйом великого пальця та мізинця, що є наслідком печінково-клітинної недостатності, пише Сторінка.

З тієї ж причини з’являється і розширена капілярна сітка на обличчі, яка може вказувати на проблеми з печінкою. Ще одним тривожним симптомом є ксантелазма – плоскі жовті підшкірні бляшки холестерину.

Такі утворення можуть з’являтися на будь-яких частинах тіла, але найчастіше розташовуються на верхніх повіках. Також жахливо виглядає так звана «голова медузи» – це виражене розширення та звивистість підшкірних вен передньої черевної стінки, що виникає при порушенні відтоку венозної крові венами печінки з формуванням анастомозів».

Крім того, про цироз печінки можуть свідчити білі плями та смуги на нігтях, а також збільшення грудних залоз у чоловіків.

Печінкова енцефалопатія часто проявляється загальмованістю, зниженням розумової працездатності, але іноді може виявлятись і вираженою агресивністю пацієнта.

Так, при різкому зниженні ваги печінка зазнає підвищеного навантаження, це може призводити до небезпечних наслідків. Наголошується, що при різкому зниженні ваги жир починає накопичуватися в печінці і не встигає виводитися з неї.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що приймати при запаленні печінки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні