Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУ Євросоюзі дозволили використання українських прав водіїв: кого і як це торкнеться

У Євросоюзі дозволили використання українських прав водіїв: кого і як це торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
У країнах ЄС дозволили українцям зі статусом тимчасового захисту користуватися українським посвідченням водія без необхідності його обміну протягом усього періоду перебування під захистом.

Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

Правило почало діяти з липня.

У країнах ЄС, де знайшли притулок українці, які втекли від війни, раніше не було єдиних правил водіям, але бойові дії внесли свої корективи до законодавства. Зокрема, у Польщі визнавали дійсними права, термін дії яких минув.

Як повідомляють у МВС України, громадянам, які отримали в ЄС статус тимчасового захисту, офіційно дозволено:

  • користуватися українським посвідченням водія без необхідності його обміну протягом усього періоду перебування під захистом;
  • скористатися посвідченнями водія старого зразка, оформленими кирилицею, тепер можна без наявності завіреного перекладу або міжнародного посвідчення водія. Але все ж таки потрібно мати документ для підтвердження особистості;
  • користуватися виданими вперше на 2 роки українськими водійськими правами навіть у разі закінчення терміну їх дії (дійсні посвідчення водія, які не були обмінені з початку 2022 року, решта — підлягають обміну на території України);
  • отримати без складання іспитів тимчасове (на період перебування під захистом) посвідчення водія зразка ЄС у разі втрати або викрадення українського посвідчення.

“Це значно полегшує навантаження на компетентні органи держав-членів ЄС, оскільки їм не доведеться обмінювати мільйони українських посвідчень водія”, – йдеться в повідомленні.

Водії вантажівок та автобусів за певних умов зможуть придбати українські сертифікати компетентності та працювати в ЄС. Для цього знадобиться пройти короткий курс навчання та скласти тест. Потім вони отримають дозвіл працювати в Євросоюзі, допоки діє статус тимчасового захисту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні