Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаГрошіМінімальну зарплату та прожитковий мінімум для українців не підвищуватимуть

Мінімальну зарплату та прожитковий мінімум для українців не підвищуватимуть

Этот материал также доступен на русском языке
До прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати прив'язані податки, які сплачують підприємці.

В Україні не підвищуватиметься мінімальна зарплата та прожитковий мінімум під час війни. Уряд відмовляється від планового підвищення базових соціальних стандартів, яке обіцяло ще нещодавно. Бюджет у його нинішньому стані не потягне жодних підвищених виплат, пише today.ua.

Про це заявила новий голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович в ефірі всеукраїнського телемарафону.

“Я не впевнена, що наш бюджет сьогодні зможе потягнути зміну стандартів – таких, як мінімальна зарплата та прожитковий мінімум, і я поясню чому. Тому що це не лише збільшення стандарту, а й збільшення фіскального навантаження на роботодавців”, – заявила чиновниця.

До прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати прив’язані податки, які сплачують підприємці. А сьогодні вітчизняний бізнес і так перебуває у вкрай скрутному становищі. Тому звалити на нього збільшені виплати – було б надто недалекоглядно, вважає Оксана Жолнович.

Є ще одна причина, через яку влада не готова йти на підвищення базових соціальних стандартів. Адже до них прив’язані не лише податки, а й багато виплат в Україні. Зокрема виплати суддям. Якщо збільшити прожитковий мінімум, то доведеться підвищувати виплати суддям, які й так високі. Тому бюджет не потягне таких видатків, пояснила нова глава Мінсоцполітики.

Тут, очевидно, чиновниця апелювала до почуттів народу, який і раніше нарікав через надто високі зарплати та пенсії суддів. Щоправда, ці виплати можна було б і “відв’язати” від соціальних стандартів, проте чиновники воліють цю тему не торкатися. Близько року тому її піднімала попередниця Жолновича Марина Лазебна. Однак потім ця тема була видалена з поля зору громадськості.

Чи буде щось замість збільшення до мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму?

Голова Мінсоцполітики каже, що буде. Щоправда, впевненості в цьому немає, бо це повністю залежатиме від надходження міжнародної допомоги. Якщо вона буде й у достатній кількості, то найбільш уразливим верствам населення планують надавати адресну допомогу у вигляді різних міжнародних програм, які вдасться залучити до нашої країни.

“Щоб у сукупності людина отримувала достатній набір усіх інструментів, які дозволять їй вижити. Хоча, звісно, ​​буде непросто. Треба буде балансувати”, – підсумувала нова глава Мінсоцполітики.

Нагадаємо, кількома днями раніше колишній глава Мінсоцполітики розповідав про базовий пенсійний доход, який запроваджується в Україні, нагадує today.ua. Зокрема, вирівнювання мінімальних виплат відбуватиметься завдяки “віковим” доплатам пенсіонерам. Проте чи тепер будуть ці доплати, невідомо.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні