Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВносимо ясність у питання про субсидії, платіжки за газ та матеріальну допомогу

Вносимо ясність у питання про субсидії, платіжки за газ та матеріальну допомогу

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну життя у багатьох сферах нашого суспільства змінюється. Часто людям, особливо у похилому віці, важко зорієнтуватися та розібратися у тому, що відбувається.

У нашій пошті багато листів з питаннями, що стосуються змін у наданні комунальних послуг, субсидій та грошових виплат. Ми постаралися дати найповніші відповіді на ті з них, які стосуються

Скільки зберігаються субсидії в Ощадбанку?

Влітку питання субсидій, зокрема тих, які були використані, не менш актуальні, ніж у зимовий час. Ось і наша читачка Олександра Воскобійник із Харкова просить роз’яснити деякі нюанси нарахування субсидій. Читачка пише:

«У зв’язку з воєнними діями довелося евакуюватися. Хочу запитати: куди Ощадбанк повертає незатребувані протягом 60 днів субсидії? І як їх можна буде отримати?»

Шановна Олександре, ще кілька місяців тому неотримані субсидії (суми пільг та допомоги) можна було забрати в Ощадбанку протягом 60 календарних днів з моменту їх надходження на рахунок. Починаючи з виплат за травень 2022 року, неотримані кошти зберігаються на рахунках всього 30 днів. Після цього гроші повертаються Міністерству соціальної політики. Далі їх, разом із електронними реєстрами, направляють до «ПриватБанку» та зараховують на банківські рахунки одержувачів, відкриті у цьому банку.

Якщо рахунки «ПриватБанку» немає, кошти виплачуються одержувачам після укладення договору про відкриття такого рахунку. Тому коли з’явиться можливість, насамперед слід звернутися до «ПриватБанку». А при необхідності – поставити запитання у соцслужбі.

Чому субсидія дуже маленька?

Питання іншої нашої читачки також стосується нарахування субсидій, тим більше, що під час війни нерідко виникають проблеми з оплатою комунальних послуг. Така ситуація склалася у Надії Устінової з Одеси, яка пише:

«Я живу сама. Пенсію отримую близько трьох тисяч гривень. Не розумію, як вважають субсидію. У червні мені дали лише 10 гривень, а я мала заплатити 220 гривень. Продукти та ліки подорожчали. Як жити, якщо ще сотні гривень платити за комунальні?».

Що стосується нарахування субсидії Надія Данилівна, то її розмір залежить від сукупного доходу вашої родини. І за затвердженою формулою фахівці управління соціального захисту її розраховують. Як правило, після закінчення опалювального сезону розмір плати за комунальні послуги зменшується, а отже, зменшується і розмір субсидії.

Точніше відповісти на ваше запитання ми не можемо, тому що, крім розміру доходу, треба знати інші дані: вартість комунальних послуг, чи вкладаєтеся ви в норми споживання та інше. Відповідь на ваше запитання зможуть дати у соціальній службі, причому ми радимо подавати звернення у письмовій формі. Так ви отримаєте офіційну відповідь щодо справи.

Скільки і кому платити за газ?

Зі зміною постачальника газу – з місцевих облгазів на «Нафтогаз» – у багатьох наших читачів виникли питання з оплатою. Наш читач Андрій Кругляченко з Одеси запитує:

«Що відбувається з ГЕРЦ*? Там виставлені рахунки від компанії “Одесагаз-Постачання”. А мешканці Одеси із травня стали споживачами «Нафтогазу». Чому на сайті немає даних щодо «Нафтогазу»?»

Шановний Андрію Анатолійовичу, на початок липня в особистих кабінетах ГЕРЦу по «Одесагаз-Поставці» відображалася інформація про борги та переплату станом на 1 травня. Нових нарахувань газопостачальна компанія, як пояснили співробітники розрахункового центру, більше не робила. А від “Нафтогазу” рахунків на той момент не було. До слова, у ГЕРЦа з «Нафтогазом» договір не укладено, тому споживачі отримуватимуть платіжки за газ безпосередньо від постачальника. До речі, хто не отримав паперові платіжки від Нафтогазу, можуть перевірити нарахування в особистому кабінеті на сайті нового постачальника: gas.ua. Як це зробити, ми докладно описували в матеріалі «Газ від « Нафтогазу»: відповідаємо на запитання» (а також газета «На пенсії» № 24 від 5 липня 2022 р.).

Про допомогу особам з інвалідністю

У воєнний час особливо важко доводиться людям із особливими потребами – розмір соціальних виплат невеликий, а життя стрімко дорожчає. Така проблема хвилює і нашу читачку Галину Григоращук із міста Коростень Житомирської області. Читачка запитує:

«Я отримую пенсію з інвалідності, яку мені встановили з дитинства. Хочу запитати: чи можу я отримувати ще якусь допомогу?»

Шановна Галино, ви вже отримуєте виплати з інвалідності. Це, звичайно, невеликі гроші, але ваше питання надто спільне. З одного боку, видів державної допомоги дуже багато. Це, наприклад, і субсидії, і підтримка, яка виплачується щомісяця малозабезпеченим сім’ям. Гроші на ці цілі виділяються із державного бюджету. Є й муніципальні програми. Там, наприклад, передбачено одноразову допомогу на лікування чи погашення боргів з комунальних послуг. З іншого боку, яка саме допомога потрібна вам – ви не уточнили.

Загалом можемо сказати, що право на підтримку від держави часто залежить від сукупного доходу сім’ї, у деяких випадках – від стану здоров’я заявника та від інших причин. Тому просимо всіх читачів формулювати питання безпосередньо, щоб ми могли дати на них чіткі відповіді.

Ірина Валентинова

*ГЕРЦ є єдиним міським розрахунковим центром, який надає інформацію про вартість спожитих комунальних послуг.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні