Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 3 серпня - День кавуна

Цей день в історії: 3 серпня – День кавуна

Этот материал также доступен на русском языке
3 серпня – 215-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 150 днів. Сьогодні у різних країнах відзначають смачне свято – День кавуна.

День кавуна: історія свята

Свою історію це свято веде зі США — Америка посідає перше місце за кількістю поїдання кавуна, порівняно з іншими країнами.

Точно невідомо хто і коли встановив свято, втім щороку цей день набуває все більшої популярності і прихильників. У цю смачну і корисну ягоду особливо любить латиноамериканська частина населення. Історики вважають, що Батьківщиною кавуна є Південна Африка.

В Україні теж люблять ласувати кавунами. Справжній кавуновий край – це Херсонщина, звідки до всіх куточків нашої країни завозять ароматні кавуни. Але цього року через окупацію херсонські кавуни навряд чи потраплять на українські ринки.

Цікаві факти про кавуни

  1. Кавун – це велика ягода, хоча і надходить у продаж у вазі 4-15 кг. Він родом із Центральної Африки. Є археологічні свідчення, що вирощували та вживали кавун у Єгипті ще 2000 років тому.
  2. Шкірка кавуна повністю їстівна. Її можна маринувати, варити з неї джеми та варення. Насіння кавуна можна підсмажити і їсти.
  3. Кавун часто використовують для карвінгу – художньої вирізки. З великих плодів вирізають усі – від троянди до Тадж-Махала. Побачити творіння найчастіше можна у готелях.
  4. Кавун – чудова літня закуска, яку в охолодженому вигляді подають як десерт і напій. З кавунами роблять шийки, смузі, лимонади, салати.
  5. Щоб вибрати солодкий кавун, потрібно дотримуватись кількох простих правил. Стукати – звук у стиглого кавуна має бути дзвінкий, не глухий. Хвостик має бути сухий, не зелений. Є думка, що дівчинка-кавун солодша за хлопчика, але жодних достовірних фактів із цього приводу не виявлено. Біологи скажуть, що кавуни не бувають жіночого чи чоловічого роду, але на ринку від продавців часто можна почути, що краще купувати дівчинку-кавун. Як відрізнити – у хлопчика цятка у черешка менше за розміром і рельєфна, у дівчинки пляма більша.

Що сталося в Україні та світі 3 серпня?

  • 1492 – Христофор Колумб вирушив у перше плавання для відкриття західного шляху до Індії.
  • 1775 – (за іншими даними 14 серпня) Катерина II видала імператорський маніфест, який офіційно ліквідував запорізьке козацтво.
  • 1795 — засновано Паризьку консерваторію.
  • 1904 – члени британської експедиції стали першими людьми Заходу, що увійшли до священного міста Лхаса в Тибеті.
  • 1915 – австро-угорські війська під час Першої світової війни захопили Володимир-Волинський.
  • 1949 – набрав чинності Статут Ради Європи.
  • 1949 — у США засновано Національну баскетбольну асоціацію (НБА).
  • 1957 – під керівництвом Сергія Корольова зроблено запуск першої радянської міжконтинентальної ракети Р-7.
  • 1990 — Верховна Рада УРСР ухвалила закон про економічну незалежність Української РСР.
  • 2000 — Верховний суд Чилі виніс ухвалу про позбавлення парламентської недоторканності Аугусто Піночета.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли у світі відзначають День гамака.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні