Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 2 серпня - Міжнародний день Голокосту ромів

Цей день в історії: 2 серпня – Міжнародний день Голокосту ромів

Этот материал также доступен на русском языке
2 серпня – 214-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 151 день.

Міжнародний день Голокосту ромів

Це пам’ятна дата, яка була прийнята 23 листопада 1996 року лідерами циганських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції “Геноцид – Пам’ять – Надія”, що відбулася в Освенцимі 21-23 листопада 1996 року.

У ніч на 3 серпня 1944 року в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау в газових камерах було знищено 2897 циган. Загалом у цьому таборі з 23 тис. циган, депортованих із 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час геноциду від репресій загинуло від 600 тис. до 1,5 млн циган. У відсотковому відношенні ромська етнічна група найбільше постраждала від убивств нацистів.

Понад 90 відсотків циганського населення Австрії, Німеччини та Естонії було знищено фашистськими режимами.

Що сталося 2 серпня в Україні та світі?

  • 216 до н. е. — у битві при Каннах карфагенський полководець Ганнібал розгромив вісімдесятитисячне римське військо і завдав тяжкої поразки Риму за всю історію його існування.
  • 1377 — через масове сп’яніння московське військо було розбите татарським царевичем Арапшем.
  • 1727 – російський імператор Петро II видав указ про відновлення виборної посади гетьмана Малоросії. Ліквідація малоросійської колегії та відновлення посади гетьмана були поступками козацтву, послуги якого, у війні з Османською імперією, знову знадобилися Російській імперії, проте, “виборність” перетворена на фікцію, адже у наказі зазначалося, що гетьманом має бути обраний Данило Апостол.
  • 1865 – у видавництві Макміллана вийшло перше видання книги Льюїса Керролла “Пригоди Аліси в країні Чудес”.
  • 1887 – Ровелл Ходж запатентував колючий дріт.
  • 1918 – Гетьман України Павло Скоропадський затвердив закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави.
  • 1939 — Альберт Ейнштейн надіслав президенту США Франкліну Рузвельту листа, в якому поінформував про роботу нацистських фізиків щодо створення атомної зброї та закликав розпочати в США дослідницьку програму.
  • 1953 — у Києві відкрито дитячу залізницю.
  • 1991 – США визнали незалежність Латвії, Литви та Естонії.
  • 2001 — генерал Радислав Крстич, командувач дринського корпусу армії боснійських сербів, засуджений Гаазьким трибуналом до ув’язнення терміном 46 років за геноцид мусульман у Сребрениці (Боснія та Герцеговина) у липні 1995 року.
  • 2006 – у Йоганнесбурзі (ПАР) вперше за останні 25 років випав сніг.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 22 липня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні