Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПосівна в Україні відсувається через холоди

Посівна в Україні відсувається через холоди

Этот материал также доступен на русском языке
Погода дає тимчасовий резерв для підготовки: посівна в Україні відкладається через холоди

Посівна в Україні через холодну погоду зсувається на кінець березня, а в деяких областях – навіть на першу декаду квітня. Це дозволить аграріям краще підготуватись до виходу в поле.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, додавши, що ця посівна, можливо, найважча та найважливіша в історії України.

“Ми на контакті з Українським гідрометцентром, який отримує дані по всій території України, крім деяких районів, охоплених бойовими діями. Фахівці вважають і, спираючись на свій аграрний досвід, я з ними повністю погоджуюся, що погода дає нам тимчасовий люфт”, – повідомив Лещенко.

За його словами, навіть за інших рівних обставин рівень промерзання ґрунту не дозволив би нам поки що повноцінно вийти у поле.

“Масштабний старт весняних польових робіт – кінець березня, а деяких областях – навіть перша декада квітня. Звичайно, реальна дата залежатиме від швидкості наростання тепла та кількості опадів, але поки що так. Температурні позначки вночі все ще негативні, а на півночі та сході досягають -12-10 °С”, – зазначив Лещенко.

Крім того, він пояснив, чому це гарна новина.

“Погода дає нам можливість акумулювати ресурси, організувати роботи та при цьому вкластися у оптимальні агрометеоролічні терміни. Наше завдання — максимально використати цей додатковий час, залучити внутрішню та зовнішню допомогу та оптимально підготуватися до виходу у поле”, – розповів Лещенко.

Він зазначив, що кількість вологи у верхньому шарі ґрунту залишає бажати кращого і, швидше за все, до 20 березня чекати опадів не варто.

“Стан озимини. Лютий був відносно теплим – десь почалося проростання, але через зниження температур зараз посіви перебувають у стані зимового спокою, тож морози не повинні їм зашкодити”, – повідомив Лещенко.

Нагадаємо, ми писали раніше:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні