Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЕкологи попередили про плачевний стан Чорного моря та назвали основні ризики

Екологи попередили про плачевний стан Чорного моря та назвали основні ризики

Этот материал также доступен на русском языке
Екологічний стан Чорного моря викликає побоювання. Найбільш критичними показниками стану морського середовища та небезпечних факторів негативного впливу є погіршення якості води та її наслідки.

Про це повідомили журналістам UNN у відповідь на запит.

“На даний момент екологічний стан Чорного моря є незадовільним, негативну динаміку посилює зміну клімату. Чорне море є найбільш ізольованим морем у світі, і майже все, що потрапляє до його акваторії, залишається у його екосистемі. Водозбірна площа басейнів рік Чорного моря становить 1,5 млн. км². В акваторії Чорного моря потрапляє стік чотирьох найбільших рік: Дунай, Дністер, Дніпро та Південний Буг. Сільськогосподарська діяльність на зазначеній водозбірній території є причиною виносу з річковим стоком у море пестицидів, отрутохімікатів, нафтопродуктів, надлишків добрив та органічних речовин. До основних джерел забруднення, засмічень моря відносяться річковий стік, скидання зворотних та стічних вод з точкових берегових джерел, дифузне забруднення, що надходить із морських транспортних засобів», – зазначили у Всеукраїнській екологічній лізі.

Там наголосили – найбільш критичними показниками стану морського середовища та небезпечних факторів негативного впливу є погіршення якості води та її наслідки. “…значне забруднення морських екосистем токсичними та канцерогенними речовинами, мікробіологічне забруднення, зменшення біологічної різноманітності, скорочення обсягу морських живих ресурсів, включаючи рибні запаси, зниження якості та доступності рекреаційних ресурсів, виникнення загроз здоров’ю населення”, – заявляють у Лізі.

Водночас у Всеукраїнській екологічній лізі вважають, що введення в експлуатацію проекту “Глибоководний випуск” має покращити якість морської води у Чорному морі та вирішити проблему переповнення Хаджибейського лиману.

“Метою “Глибоководного випуску” є припинення скидання неочищених стоків у Чорне море, а також випуск очищених стоків на гарантовано безпечну відстань від берега на глибині 16 м. Прокладання головної труби діаметром 2 м для “Глибоководного випуску” завершено ще у 2011 році, її пропускна здатність – 400 000 куб. Відсутність системи відведення стічних вод підвищує ризики прориву дамби на Хаджибейському лимані, як наслідок може статися підтоплення навколишніх територій та спричинити техногенну катастрофу. Введення проєкту в експлуатацію має покращити якість морської води у Чорному морі та вирішити проблему переповнення Хаджибейського лиману», – зазначили у Всеукраїнській екологічній лізі.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні