Неділя, 2 Червня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають 19 травня і що сталося цього дня в історії

Які свята відзначають 19 травня і що сталося цього дня в історії

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 19 травня 2024 року. 140-й день року за григоріанським календарем. До закінчення лишається 226 днів.

Які свята відзначають 19 травня

Загальні:

19 травня – День гороху, День народження «Кубіка Рубіка» та Всесвітній день випічки.

Святкувати почали у 2012 році, і метою цієї дати є залучення людей до приготування домашньої випічки та частування нею рідних, друзів, колег чи сусідів.

Якщо хочете, можете приєднатися до Дня харчової революції, Дня мачухи або Дня вітрил на горизонті.

В Україні 19 травня відзначається Всеукраїнський день працівників культури, День сімейної медицини, День пам’яті жертв політичних репресій, Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІДу та Міжнародний день боротьби з гепатитами.

19 травня в Україні святкують День сімейної медицини. Це професійне свято приурочене до увічнення сімейних лікарів та наголошення на важливості сімейної медицини в системі охорони здоров’я. Сімейна медицина є єдиним видом медичної допомоги, що стосується кожного з нас: 80% усіх звернень проходять саме на цьому рівні.

19 травня День пам’яті жертв політичних репресій. Цього дня було встановлено згідно з указом Президента України від 21 травня 2007 року.

19 травня День пам’яті померлих від СНІДу. Випадає на третю неділю травня. Цей день був вперше організований у Сан-Франциско у 1983 році людьми, яких безпосередньо торкнулася проблема СНІДу. Традиційно цього дня люди згадують тих, хто пішов із життя через СНІД, проводять акції та заходи щодо поширення інформації про ВІЛ/СНІД, а також нагадують про необхідність тестування на ВІЛ.

Церковні:

У церковному календарі 19 травня цього року – Тиждень 3-й після Великодня, святих жінок-мироносиць.

Після переходу Православної церкви України у 2023 році на новий церковний календар дати всіх неперехідних православних свят (з фіксованою датою) змістилися на 13 днів раніше. У той самий час частина віруючих продовжують дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад та монастирів.

19 травня за новим і старим календарним стилем – день святих жінок-мироносиць, які стали першими очевидцями воскресіння Христа.

Жінок-мироносиць щороку згадують у третій тиждень після Великодня. Це жінки, які присвятили себе служінню Христу, були поруч з Ісусом Христом у хвилини розп’яття, підтримували Діву Марію і йшли за Господнім тілом до гробниці. За переказами, їх було багато, але в Писанні згадується сім – свята Марія Клеопова, родичка Йосипа Обручника, свята Іоанна, дружина Хузи, домоправителя царя Ірода, сестри Марфа та Марія, які разом зі своїм братом Лазарем були друзями Христа, свята Марія Магдалина, святі Сусанна та Саломія.

Після розп’яття Христа жінки прийшли до печери, в якій знаходилося тіло Ісуса, щоб умастити його запашною олією – світом (звідси і назва – “мироносиці”). Але виявилось, що камінь при вході відвалений, гробниця порожня, а пізніше вони побачили воскреслого Ісуса.

Коли Марія Магдалина прийшла до апостолів, то вигукнула: “Христос Воскрес!” Вона ж започаткувала традицію подавати червоні яйця.

За одним із переказів, Марія Магдалина пішла до імператора Тіберія повідомити, що Христос воскрес. Правителю вона принесла звичайне яйце – з порожніми руками йти не можна було. Але імператор засміявся і сказав: “Це також неможливо, як твоєму білому яйцю перетворитися на червоне”. Тієї ж миті яйце почервоніло.

День дружин-мироносиць вважається святом усіх жінок-християнок, віруючі називають його “жіночим днем”.

Цей день в історії

1051 – у французькому Реймсі коронують дочку Ярослава Мудрого – Ганну Ярославну.

1536 – стратять Ганну Болейн, дружину англійського короля Генріха VIII.

1568 – англійська королева Єлизавета I наказує ув’язнити колишню шотландську королеву Марію Стюарт, що пред’явила свої права на англійський престол.

1649 – Англія стає республікою.

В 1780 сталося незрозуміле явище: Чорний день о 13 годині 25 хвилин, коли з незрозумілих причин над територією Північної Америки померкло Сонце; Місяць за 150 градусів від Сонця спостерігали виглядом «як кров» на території Нової Англії.

1861 – у Сумах відкривають першу в Україні недільну школу.

1910 року сталося повернення комети Галлея: Земля перетнула хвіст комети.

У 1980 році в Анахаймі, Каліфорнія, Apple представив публіці свою нову розробку – Apple III, яка стала першою невдачею відомої фірми.

2005 рік – на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалюють рішення про приєднання України до Болонського процесу.

У 2018 році відбулося весілля принца Гаррі та Меган Маркл у каплиці Святого Георгія Віндзорського замку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні