Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк зберегти здоров'я серця: 8 порад кардіолога

Як зберегти здоров’я серця: 8 порад кардіолога

Этот материал также доступен на русском языке
На жаль, в Україні серцево-судинні захворювання перебувають на першому місці серед причин смертності. Захворювання серцево-судинної системи помолодшали і стали частіше вражати і чоловіків, і жінок.

Про те, як зберегти здоров’я серця та судин, розповів консультант національної служби охорони здоров’я Великої Британії, кардіолог Кевін Фокс.

Відмова від напівфабрикатів

Щоб раціон був здоровим, потрібно самостійно готувати їжу, не використовуючи напівфабрикати та фастфуд. У домашніх стравах менше солі та насичених жирів – це піде на користь серцево-судинній системі.

Завжди читайте етикетки

Купуючи продукти, перевіряйте їхній склад, звертаючи особливу увагу на вміст солі та цукру, а також наявність шкідливих «їшок».

Менше за червоне м’ясо

“Ми є те, що ми їмо”, – нагадав доктор Фокс і закликав не зловживати із червоним м’ясом. Необов’язково ставати вегетаріанцем, проте включати червоне м’ясо до свого раціону достатньо не частіше двох – трьох разів на тиждень.

Подбайте про здоров’я зубів

Лікар Фокс розповів, що від стану порожнини рота та зубів залежить здоров’я серця та судин. Бактерії, що викликають захворювання ясен, можуть по кровоносних судинах потрапити до будь-якого органу та спровокувати в ньому запальний процес. Це одна з найчастіших причин інфекційного ендокардиту – запалення внутрішньої оболонки серця. Скоротити ризик можна за допомогою ретельного догляду за зубами: чистити їх необхідно двічі на день, а також рекомендується використовувати зубну нитку.

Рух це життя!

Регулярна фізична активність є дуже важливою для серцево-судинної системи, підкреслив кардіолог. Півгодинного навантаження в день достатньо, причому необов’язково при цьому обливатися потім. Якщо після занять виникає відчуття втоми та частішає дихання, навантаження піде на користь.

Геть зайву вагу!

Зайва вага негативно впливає як на серцево-судинну систему, так і на загальний стан здоров’я. Найбільше ризикують своїм здоров’ям власники жиру на животі. Правильне харчування та помірні навантаження допоможуть усунути цю проблему, зазначив медик.

Робіть перерви у роботі

При сидячому способі життя знайти час на фізичну активність непросто. Фахівець порекомендував взяти за правило робити перерви у роботі та вставати з-за столу щогодини. Досить пройтися по офісу – невелика активність краща за її повну відсутність.

Налаштуйте режим сну

Дослідження підтвердило, що денний сон двічі – тричі на тиждень може скоротити ризик серцевого нападу або інсульту на 48%, розповів доктор Фокс. Ті, хто спить не менше шести – восьмої години ночами, набагато менше ризикують отримати ішемічну хворобу серця. Вчені досі не знають точного механізму, через який сон впливає на серце, проте зв’язок очевидний, зазначив кардіолог Фокс.

Читайте також:

Джерело: ukrhealth.net

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні