П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЕксперти назвали продукт, який найближчим часом стане дефіцитом в Україні

Експерти назвали продукт, який найближчим часом стане дефіцитом в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
Українців попереджають про дефіцит цукру. Протягом багатьох років Україна була одним із найбільших виробників цукру у світі, але ситуація може повністю змінитись.

Головною причиною дефіциту цукру є різке скорочення посівних площ цукрових буряків.

За підрахунками експертів, у 2022 році витрати на вирощування цукрових буряків зростуть майже на 45%. Більшість складових собівартості цукру це добрива, енергоресурси, засоби захисту, орендна плата за землю і т.д. вже значно зросли у ціні і цей процес продовжується.

Умови, що склалися, змушують українських аграріїв відмовлятися від цукрових буряків, багато хто вже почав переорієнтувати виробництво на інші культури, які користуються попитом на світовому ринку і не вимагають таких високих витрат. Наприклад, це може бути кукурудза чи соняшник.

За останні кілька років в Україні на третину зменшилася кількість посівних площ під цукровим буряком. Порівняно з початком 2000 років обсяги виробництва цукрових буряків в Україні впали приблизно вчетверо. Вже минулого, 2021 року, Україна вперше змушена була імпортувати сирець цукрової тростини для забезпечення внутрішнього попиту на цукор.

Читайте також:

Джерело: biz.today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні