Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЕксперти розповіли, що буде з цінами на цукор в Україні у 2022...

Експерти розповіли, що буде з цінами на цукор в Україні у 2022 році

Этот материал также доступен на русском языке
У 2022 році цукор може подорожчати більш ніж на 20%, і пов'язано це зі зростанням цін на газ, а також зростанням вартості продукту на світових ринках.

У 2021 році ціна на цукор зросла з 13,1 гривень за кілограм до 25,4 грн. Держстат визнав, що за січень-жовтень 2021 року подорожчання становило 65,6%.

Керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин переконаний, що вартість солодкого продукту зростатиме для споживачів і суттєво, оскільки для цукрозаводів необхідне газ-вугілля для цукроваріння.

“Тому зростання ціни цукру підтримуватиме не лише світовий тренд цін, а й пікові рівні цін енергоносіїв”, – зазначив експерт.

Через те, що Україна є одночасно і експортером, і імпортером цукру, ціни на наших прилавках прямо залежать від ситуації на світових ринках. За даними Bloomberg, ціни пішли вгору ще в серпні. Тоді через несподівані заморозки в Бразилії стало ясно, що виникнуть проблеми з виробництвом та постачанням сировини.

Фахівці прогнозують, що ціна на цукор у 2022 році й надалі зростатиме. Називають дві причини: високі ціни у світі та зростання собівартості виробництва.

Енергетична складова може досягати 60-70% у собівартості. Окрім того, у 2022 році очікується зростання цін на мінеральні добрива, металопрокат, будівельні матеріали. Це також впливає на витрати при вирощуванні цукрових буряків та виробництво готової продукції.

Уряд має намір утримати ціни за рахунок держрегулювання. Відповідно до тексту законопроєкту №6374, держрегулювання зачепить і цукор. Гранична торгова надбавка на ці соціальні продукти харчування має становити не менше ніж 5% і не більше 15% від відпускної ціни у виробника.

У пояснювальній записці до законопроєкту №6374 йдеться, що після скасування держрегулювання у 2017 році ціни на продукти харчування дуже суттєво зросли. За словами автора законопроєкту, нардепа від “Слуги народу” Дмитра Соломчука, вартість деяких із цих продуктів збільшувалася на прилавках на 50-70% щороку, при тому що собівартість так суттєво не зростала.

Таку ситуацію парламентарій вважає неприпустимою: “Ми сільгоспкраїна. Гречку, наприклад, із оптових складів тиждень тому відпускали по 38 грн за кг, а ми бачили в магазині її по 70 грн. Вибачте, але не можна спекулювати на соціально значущих продуктах”.

Читайте також:

Джерело: agrotrend.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні