Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіРада ухвалила закон про щорічну індексацію пенсій: що зміниться?

Рада ухвалила закон про щорічну індексацію пенсій: що зміниться?

Этот материал также доступен на русском языке
На законодавчому рівні встановлено дату щорічної індексації пенсійних виплат у країні – 1 березня. Раніше дату масового підвищення пенсій щороку затверджував Кабмін.

Відповідний законопроєкт №4668 прийнято у Верховній Раді вчора. Документ було внесено до парламенту Кабінетом міністрів. Його розробили у Міністерстві соціальної політики з метою удосконалення пенсійного законодавства.

У відомстві вважають, що встановлення у законі конкретної дати індексації пенсій1 березня – дозволить забезпечувати стійкість пенсійного забезпечення громадян та витрати на його фінансування.

Крім того, цей законопроєкт відновлює щорічний перерахунок пенсійних виплат для тих громадян, яким за законодавством належить спеціальна пенсія . Їх сьогодні одержують військовослужбовці, держслужбовці, помічники нардепів, науковці.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, ще у 2017 році з об’єктів індексації грошових доходів було вилучено пенсії, які призначаються за “спеціальними” пенсійними програмами.

“Не проводиться індексація пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям, вченим та іншим категоріям пенсіонерів з 2014 року. Військовослужбовцям останній перерахунок у зв’язку зі зміною грошового забезпечення було проведено у 2018 році, а держслужбовцям та науковцям пенсії не перераховувалися ще з 2008 року”, – вказується .

Таким чином законопроєкт повернув щорічну індексацію пенсій вищевказаним громадянам на загальних умовах.

Читайте також:

Джерело: obozrevatel.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні