Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи буде індексація пенсій держслужбовців?

Чи буде індексація пенсій держслужбовців?

Этот материал также доступен на русском языке
У читачки із Запоріжжя одразу кілька запитань. На них відповідає Сергій Коробкін, незалежний консультант

“У мене є декілька питань.

1. Чи може держава приділити увагу тим, хто працював 50 років і більше? Оцінити їхню працю, але не із зарплати, а за фактичним стажем.

2. Пенсійний фонд у дефіциті. Чи буде у березні індексація держслужбовцем? І якщо буде, то разова виплата чи постійна надбавка до пенсії?

3. Колишнім держслужбовцям пенсії урізали, переклали на звичайну громадянську пенсію. Я 22 роки пропрацювала у місцевому самоврядуванні, спочатку отримувала пенсію згідно із законом про держслужбу. Чи можна знову перейти на цю підвищену пенсію, чи дороги назад немає?

Ніна Соломаха, м. Запоріжжя»

Відповідаємо на ваші запитання по порядку.

1. Доплати для людей із великим стажем

Державою передбачено певні доплати до пенсії жінкам зі стажем від 30 років та чоловікам зі стажем від 35 років. Ці норми багато в чому спрямовані на захист тих пенсіонерів, які мають багато стажу, але була невисока зарплата.

Варто також розуміти, що чим більше у людини стажу, тим вищий основний розмір його пенсії та розмір доплати за наднормативний стаж. На жаль, якихось особливих додаткових привілеїв для пенсіонерів зі стажем понад 50 років законодавством не передбачено. Якщо, звичайно, не брати до уваги вікові доплати для людей похилого віку за наявності необхідного стажу.

2. Про індексацію

Весь минулий рік в уряді запевняли, що з 1 березня 2022 пенсії держслужбовців знову почнуть індексувати, як і інші види пенсій. Але відповідний законопроект остаточно поки що так і не прийнято.

3. Про пенсії держслужбовців

На цю тему ми вже писали чимало. Нововведень у цьому питанні немає. Зростання таких пенсій давно заморожене, їх уже кілька років не перераховують і не індексують. Багатьом держслужбовцям довелося відмовитись від своїх колись вигідних пенсій та перейти на звичайну пенсію за віком. Зважаючи на все, дороги вже немає.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні