Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВ Україні почали застосовувати пігулки від COVID-19: як отримати ліки?

В Україні почали застосовувати пігулки від COVID-19: як отримати ліки?

Этот материал также доступен на русском языке
Пацієнти почали застосовувати препарат «Молнупіравір» від коронавірусу. Це перший зареєстрований у світі лікарський засіб прямої дії. Отримати його можна лише через сімейного лікаря, а ліки призначатимуться виключно хворим, які перебувають у групі ризику та можуть загинути від наслідків коронавірусу.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

“Молнупіравір” – перший зареєстрований у світі лікарський засіб прямої дії. Його починали розробляти як препарат на лікування грипу. Однак під час пандемії коронавірусу стало ясно, що препарат можна використовувати як зброю проти “ковіду”.

“Завдяки цьому препарату припиняється побудова нових молекул РНК, тобто вірус перестає розмножуватися в клітинах і таким чином припиняється інфікування нових клітин”, – пояснює лікар-імунолог, доктор медичних наук Алла Волоха.

Вона відзначає, що таблетки важливо призначити саме у перші 5 днів після інфікування людини – це сприятиме вищій ймовірності одужання.

Отримати ліки можна через сімейного лікаря безкоштовно, у вільному продажу препарату не буде.

Призначається “Молнупіравір” тим пацієнтам, які коронавірус переносять тяжко, потрапляють у стаціонари та мають ризик померти: це хворі на діабет, ті, хто має серцево-судинні захворювання, ожиріння, а також українці віком від 60 років.

Клінічні дослідження показали, що “Молнупіравір” вдвічі зменшує ризик госпіталізації, в той же час у групі, яка отримувала препарат, не було зареєстровано жодної смерті.

На сьогодні в Україну завезено 60 тисяч курсів “Молнупіравіру”. Крім того, вже підписали контракт на ввезення ще 300 тисяч курсів із компанією “Мерк” та 300 тисяч курсів противірусного препарату від компанії “Pfizer”.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні