Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниАдресна допомога переселенцям: чи можуть безробітні отримувати субсидію?

Адресна допомога переселенцям: чи можуть безробітні отримувати субсидію?

Этот материал также доступен на русском языке
Після виїзду з тимчасово окупованих територій та взяття на облік не всім переселенцям вдається знайти роботу. Звертаючись за адресною допомогою, багато хто перебував у ситуації, коли виплату допомоги припиняли вже через кілька місяців після її призначення лише тому, що заявники вчасно не працевлаштовувалися. Чи змінилася ситуація і чи мають право відмовити внутрішньо переміщеним особам (ВПО) у призначенні допомоги після працевлаштування?

Так, на період карантину та протягом місяця після його скасування заборонено припинення виплати адресної допомоги у разі непрацевлаштування ВПО протягом двох місяців з дня призначення допомоги.

Водночас, жодний нормативно-правовий акт не містить норм, які назавжди позбавляли б особу працездатного віку, яка працевлаштована та перебуває на обліку як ВПО, права на отримання адресної допомоги. Немає і обмежень за зверненнями таких осіб із новою заявою про призначення виплат. Відповідно, якщо ви працевлаштовані, а орган соціального захисту населення письмово відмовляє у призначенні адресної допомоги, слід оскаржити відповідні дії в суді.

Зверніть увагу, що адресна допомога не призначається на наступний термін:

  • якщо заявника знято з обліку як ВПО (дія його довідки про взяття на облік ВПО скасовано) та/або продовжує перебувати у статусі не працевлаштованої (безробітної) особи;
  • у випадках, коли будь-хто з членів сім’ї має у власності житло/частину житла, розташоване за межами тимчасово окупованих територій та населених пунктів, що знаходяться на лінії зіткнення, крім житлових приміщень, непридатних до проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану.

Проте допомогу призначать, якщо до складу сім’ї входять військовослужбовці з числа ВПО, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та беруть безпосередню участь у заходах щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації, які придбали таке житло до початку проведення АТО.

Також слід пам’ятати, що працездатні ВПО, які отримують адресну допомогу, зобов’язані інформувати у триденний термін орган соціального захисту населення, в якому перебувають на обліку, факт працевлаштування або перебування на обліку як безробітні.

Читайте також:

Джерело: tribun.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні