Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіТретьякова дісталася і вагітних: чого чекати жінкам

Третьякова дісталася і вагітних: чого чекати жінкам

Этот материал также доступен на русском языке
Глава профільного комітету внесла до парламенту ухвалу про прийняття за основу Кабмінівського законопроекту про роботу вагітних.

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова пропонує парламенту схвалити за основу проект закону №6392 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників», розробленого Кабінетом Міністрів України. Проект відповідної ухвали був внесений нею до парламенту.

Актом передбачено, що розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з вагітними жінками та жінками, які мають дітей віком до півтора року, не допускається (крім ліквідації підприємства, установи, організації).

У разі розірвання договору таким жінкам

  • має бути виплачено вихідну допомогу у розмірі двох мінімальних заробітних плат;
  • внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору – у розмірі, передбаченому колективним договором, але не меншим за тримісячний середній заробіток;
  • у разі припинення трудового договору на підставах – у розмірі не менше шестимісячного середнього заробітку.

Забороняється:

  • застосування праці вагітних жінок та жінок, які вирощують дитину віком до півтора року, на важких роботах та роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці,
  • а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт із санітарного та побутового обслуговування).
  • Крім того, забороняється залучення жінок до підйому та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Вагітні жінки та жінки, які вирощують дитину віком до півтора року, не можуть залучатися до нічних та понаднормових робіт, робіт у вихідні, святкові та неробочі дні, прямувати у відрядження.

А ось працівники, які мають дітей віком до трьох років, можуть залучатися до нічних та понаднормових робіт, робіт у вихідні, прямувати у відрядження за їх згодою.

Прописано, що вагітна жінка звільняється від виконання роботи на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, які проводяться у зв’язку з вагітністю, в робочий час. Під час проведення такого обстеження за нею зберігається середня заробітна плата.

Змінено норми та щодо відпустки. Зокрема, частина відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що передують пологам, продовжується на кількість календарних днів, що дорівнює періоду між передбачуваною у медичному висновку та фактичною датою пологів, без зменшення післяпологової частини цієї відпустки.

Джерело: sud.ua

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні