П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому з віком не варто відмовлятися від м'яса?

Чому з віком не варто відмовлятися від м’яса?

Этот материал также доступен на русском языке
Рекомендації дає та пояснює особливості вікового харчування лікар-дієтолог Наталія Денисова:

Повна відмова від м’яса може призвести до проявів білкової недостатності, погіршення функції печінки, підшлункової залози, передчасного старіння.

Крім того, недостатнє споживання білка (а м’ясо в першу чергу – джерело повноцінного, багатого на незамінні амінокислоти білка) може призвести до втрати м’язової маси і зниження щільності кісткової тканини, через що підвищується ризик травматизму.

Також дефіцит білка призводить до порушень у роботі серцево-судинної, опорно-рухової та сечостатевої систем, знижує стійкість організму до інфекцій, збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Білок м’яса засвоюється в організмі приблизно на 90%, тоді як рослинні білки (із хліба, круп, бобових) – лише на 60-80%. Крім того, м’ясні продукти важливі як джерела заліза, цинку, вітамінів групи В (В1, В2, В6, РР).

Особливо важливо підкреслити, що м’ясо – єдине харчове джерело вітаміну В12. З рослинних продуктів він міститься лише у морських водоростях. Залізо і вітамін В12 – найважливіші незамінні харчові речовини, що у кровотворенні. При їх недостатності розвивається анемія (малокровність).

Червоне м’ясо можна іноді заміняти куркою чи рибою, але треба знати, що це неповноцінна заміна. У червоному м’ясі набагато більше заліза та вітаміну В12.

Як правильно вживати м’ясо у похилому віці?

  • Їжте м’ясо 2-3 рази на тиждень.
  • В інші дні потрібно вживати молочні продукти середньої жирності (ні в якому разі не знежирені!), Рибу. Активність травних ферментів у людей похилого віку знижена, а білок риби і молока перетравлюється простіше.
  • З м’ясних продуктів варто віддавати перевагу нежирній яловичині, тому що білок яловичини легше перетравлюється, ніж білок свинини або баранини, а також птиці (курка, індичка).
  • Водоплавний птах (гуска, качка) вживати не варто через високу жирність.
  • Вживати м’ясо краще у відвареному вигляді, причому бульйон використовувати небажано, тому що при варінні в бульйон переходять пуринові сполуки, що збільшують ризик розвитку подагри.

ВАЖЛИВО! У день літній людині без шкоди здоров’ю слід з’їдати 50-75 г м’яса чи риби.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні