Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниНакопичувальні пенсії в Україні: чи зміняться вимоги до пенсійного віку?

Накопичувальні пенсії в Україні: чи зміняться вимоги до пенсійного віку?

Этот материал также доступен на русском языке
Закон про накопичувальну пенсійну реформу ще не прийнято, зауважень і пропозицій щодо законопроєкту, що готується до другого читання, існує чимало. Але багатьох українців уже сьогодні цікавить питання, чи не зміниться пенсійний вік і на що розраховувати.

Про це в інтерв’ю “Головкому” розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, нардеп фракції “Слуга народу” Галина Третьякова.

Галина Третьякова зазначила, що збільшення пенсійного віку відбулося у 2017 році, коли підвищилися вимоги до трудового стажу. Тоді було встановлено ступені наявності трудового стажу і виходило, що чим менше трудовий стаж, тим більше пенсійний вік.

В Україні вік виходу на пенсію визначає тривалість набутого страхового стажу.

– До 2028 року тривалість страхового стажу, що дає право вийти на пенсію за віком, щороку зростає на 1 рік. Його необхідна тривалість визначається на дату досягнення віку та не залежить від визначеної законом тривалості на час звернення за призначенням пенсії (це дозволяє доопрацювати необхідний стаж), – сказала нардеп.

Так, після досягнення віку 60 років можуть вийти на пенсію чоловіки та жінки: у 2022 році – за наявності страхового стажу не менше 29 років, у 2023 – не менше 30 років стажу, і, відповідно, +1 рік щорічно, виходить у 2028 – не менше 35 років стажу.

У 63 роки можуть вийти на пенсію чоловіки та жінки: у 2022 році – за наявності страхового стажу від 19 до 29 років, у 2023 – від 20 до 30 років стажу, і, відповідно, +1 рік щорічно, виходить у 2028 – від 25 років до 35 років стажу.

При досягненні 65 років можуть вийти на пенсію чоловіки та жінки за наявності страхового стажу не менше 15 років.

За словами Галини Третьякової, жодних нових змін щодо пенсійного віку накопичувальна пенсійна система не передбачає.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні