Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЕксперти роз'яснили, чому українським жінкам підвищили пенсійний вік?

Експерти роз’яснили, чому українським жінкам підвищили пенсійний вік?

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 квітня 2021 року українські жінки стали виходити на пенсію нарівні з чоловіками у 60 років, і це лише один із кроків реформи, яка, крім зростання пенсійного віку, передбачає ще й зростання мінімально необхідного стажу для отримання пенсії.

Причини підвищення пенсійного віку

Але, за словами економістів, ці вимушені кроки уряду не вирішать проблеми пенсійного забезпечення майбутніх поколінь.

Фахівці називають дві основні причини підвищення пенсійного віку для жінок, а в перспективі чоловіків. Перша – це глибока демографічна криза, коли кількість пенсіонерів збільшується набагато швидше, ніж кількість працездатного населення. Друга – застаріла так звана солідарна система формування пенсійного фонду, коли всі працездатні та працюючі громадяни сплачують внески на утримання тих, хто сам уже не може себе забезпечувати.

Не варто забувати і про масову міграцію працездатного населення за кордон та глобальну економічну коронакризу, наслідки якої ще не відомі до кінця.

Підвищення пенсійного віку має дві очевидні переваги – людина довше працює, і як би це цинічно не звучало, має менше шансів дожити до пенсії, по-перше, і сплачує внески до пенсійного фонду – по-друге.

Але через поглиблення демографічної кризи в багатьох країнах уже настав той момент, коли кількість пенсіонерів побільшила кількість працездатних і утримувати пенсіонерів стає просто нікому. Втім, навіть попри планове підвищення пенсійного віку Україна залишається однією з країн Європи, в якій люди йдуть на пенсію раніше.

Подібні з нами вікові критерії мають лише Білорусь, Росія, Польща та Словаччина. Так, у Польщі пенсійний вік для жінок становить 60 років, а для чоловіків – 65, у Словаччині 62 роки. У Білорусі у 2020 році жінці можна було йти на пенсію у 56,5, а чоловікові – у 61,5 роки. У Росії у 2020 році жінки йшли на відпочинок у 56 років, а чоловіки у 61 рік.

Коли йдуть на пенсію в Європі

У Німеччині, за умови, що людина не має інвалідності або пільг, можна закінчити працювати вже у 65 років і чоловікам, і жінкам.

У Франції вік виходу на пенсію становить 62 роки, крім цього, у людини має бути не менше 42 років стажу, щоб отримати виплати у повному розмірі, якщо стажу недостатньо, можна допрацювати до 67 років і вже тоді отримати повноцінні виплати.

У Великій Британії на пенсію чоловіки та жінки можуть піти у 65 років, хоча незабаром цей вік хочуть збільшити до 68 років.

В Ісландії, Норвегії, Данії та Греції пенсійний вік становить 67 років.

В Італії на пенсію можна вийти у 62 роки за наявності стажу 38 років, у Фінляндії пенсійний вік становить 63 роки, у Швеції – 65, у Швейцарії 65 для чоловіків та 64 роки для жінок.

У всіх цих країнах теж поступово зростає пенсійний вік, лише у Франції уряд змушений був скасувати непопулярне рішення через масові протести громадян.

Читайте також:

Джерело: Рarlament.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні